biznis
12

Globalna kriza: Građani Irske izgubili najviše bogatstva, obogatili se Nijemci i Holanđani

Klix.ba
Evropska centralna banka saopćila je da su građani Irske zbog globalne finansijske krize izgubili najviše ličnog bogatstva, dok su građani Njemačke i Holandije stekli najviše bogatstva od bilo kojih drugih stanovnika zemalja članica EU.

Analizom je obuhvaćen period od 2009. do 2013. godine, a Evropska centralna banka utvrdila je kako je Irska izgubila preko 18 hiljada eura po osobi.

Odmah iza Irske nalaze se stanovnici Španije čije je bogatstvo po osobi umanjeno za 13 hiljada eura i Grčke koje je izgubilo 17 hiljada eura po glavi stanovnika i to zbog pada vrijednosti imovine.

Na drugu stranu u Holandiji i Njemačkoj uvećano je bogatstvo po glavi stanovnika za oko 33 hiljade eura, odnosno 19 hiljada eura i to dijelom zbog rasta finansijskih investicija.

Podaci su jasno pokazali velike razlike među zemljama evrozone, a iz Evropske centralne banke saopćeno je kako postoje razlike za koje ova banka nema lijeka.

Britanski mediji prenose da su stručnjaci dugo se zalagali za uvođenje sistema finansijskih transfera ili plaćanja iz bogatih u siromašne zemlje, a sve sa ciljem da bi se ispravio disbalans koji postoji između jakih industrijskih zemalja poput Njemačke, no zvanični Berlin je odbio takve prijedloge.