WiFi4EU
0

Evropska komisija promoviše uvođenje besplatnog WiFi-ja za sve građane i posjetioce EU

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U okviru programa WiFi4EU Evropska komisija želi promovisati uvođenje besplatnog WiFi-ja za građane i posjetioce javnih prostora širom EU kao što su parkovi, javne zgrade, biblioteke, zdravstvene ustanove i muzeji.

Budžet programa WiFi4EU iznosi 120 miliona eura za period od 2017. do 2019. godine, a podržava instalaciju najsavremenije WiFi opreme u središta javnog života.

"Cilj nam je da svako evropsko selo i svaki grad do 2020. godine imaju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života", rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u septembru 2016. godine.

Program WiFi4EU će geografski biti ravnomjerno raspoređen. Prema tome, brza internet veza bit će dostupna stanovništvu i posjetiocima u hiljadama lokalnih zajednica širom EU, a najmanje u 6.000 do 8.000 lokallnih zajednica do 2020. godine.

WiFi4EU bit će otvoren tijelima javnog sektora, a to su najčešće lokalne općine, biblioteke, zdravstvene ustanove i slično. Fond će finansirati opremu i troškove instalacije (tačke za pristup internetu), a korisnik će plaćati internet pretplatu i održavanje opreme najmanje tri godine.

Lokalna vlast će poticati razvoj i promovisanje vlastitih digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo i e-turizam putem namjenske aplikacije.

Općine se mogu registrovati od utorka na portalu www.WiFi4EU.eu, a projekti će biti birani prema redoslijedu podnošenja. Nositelji projekta koji se prijavljuju na program morat će predvidjeti opremanje područja na kojima još ne postoji sličan javni ili privatni bežični internet.