{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija promoviše uvođenje besplatnog WiFi-ja za sve građane i posjetioce EU

21.3.2018. u 13:37
0
13
Evropska komisija promoviše uvođenje besplatnog WiFi-ja za sve građane i posjetioce EU
0
Evropska komisija promoviše uvođenje besplatnog WiFi-ja za sve građane i posjetioce EU
Foto: Ilustracija
U okviru programa WiFi4EU Evropska komisija želi promovisati uvođenje besplatnog WiFi-ja za građane i posjetioce javnih prostora širom EU kao što su parkovi, javne zgrade, biblioteke, zdravstvene ustanove i muzeji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Budžet programa WiFi4EU iznosi 120 miliona eura za period od 2017. do 2019. godine, a podržava instalaciju najsavremenije WiFi opreme u središta javnog života.

"Cilj nam je da svako evropsko selo i svaki grad do 2020. godine imaju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života", rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u septembru 2016. godine.

Program WiFi4EU će geografski biti ravnomjerno raspoređen. Prema tome, brza internet veza bit će dostupna stanovništvu i posjetiocima u hiljadama lokalnih zajednica širom EU, a najmanje u 6.000 do 8.000 lokallnih zajednica do 2020. godine.

WiFi4EU bit će otvoren tijelima javnog sektora, a to su najčešće lokalne općine, biblioteke, zdravstvene ustanove i slično. Fond će finansirati opremu i troškove instalacije (tačke za pristup internetu), a korisnik će plaćati internet pretplatu i održavanje opreme najmanje tri godine.

Lokalna vlast će poticati razvoj i promovisanje vlastitih digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo i e-turizam putem namjenske aplikacije.

Općine se mogu registrovati od utorka na portalu www.WiFi4EU.eu, a projekti će biti birani prema redoslijedu podnošenja. Nositelji projekta koji se prijavljuju na program morat će predvidjeti opremanje područja na kojima još ne postoji sličan javni ili privatni bežični internet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: