|

Evropska komisija mogla bi spriječiti spajanje Londonske i Deutsche berze

Evropska komisija mogla bi spriječiti spajanje Londonske i Deutsche berze
2
Klix.ba
27.2.2017. u 20:28
10
komentara
2

dijeljenja
Evropska komisija mogla bi spriječiti spajanje Londonske i Deutsche berze Londonska berza (Foto: EPA)
Evropska komisija najvjerovatnije će blokirati najavljeno spajanje Londonske i Deutsche berze zbog stvaranja potencijalnog monopola na tržištu.
Kako piše britanski Independent, udjeli u Londonskoj berzi danas su pali za više od tri posto, a spajanjem bi njemačka berza stekla većinski udio u kombinovanoj kompaniji.

Podsjećanja radi, u nastojanju da stvore berzanskog diva koji bi bolje konkurisao američkim rivalima, Londonska i Deutsche berza su prije godinu dana objavile plan za spajanje vrijedno 29 milijardi eura.

Međutim, Evropska komisija zatražila je od Londonske berze da proda svoj većinski udio od 60 posto u elektronskoj platformi za trgovanje obveznicama, MTS, prije nastavka dogovora o spajanju s Deutsche berzom. Na ovaj zahtjev iz Londona su poručili da ne mogu obećati prodaju udjela u MTS-u te da zbog toga pretpostavljaju da će Evropska komisija odbiti spajanje, navodi se u saopćenju Londonske berze.

Dalje u saopćenju stoji da će Londonska berza i dalje raditi na tome da se spajanje s Deutsche berzom nastavi, ali da će to biti nemoguće ukoliko Evropska komisija ne promijeni svoj stav, piše Independent.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...