{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU razmatra snižavanje cijena roaminga sa zemljama Zapadnog Balkana

19.10.2017. u 12:04
7
20
EU razmatra snižavanje cijena roaminga sa zemljama Zapadnog Balkana
7
EU razmatra snižavanje cijena roaminga sa zemljama Zapadnog Balkana
Foto: Pixabay
Evropska komisija razmatra smanjenje troškova roaminga za Zapadni Balkan, nakon što su zemlje kandidatkinje za ulazak u EU tražile da se ukinu takse.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Evropska komesarka zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel zatražila je od službi Evropske komisije da izrade smjernice za smanjenje cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana, izjavio je za BIRN glasnogovornik Evropske komisije.

Gabriel je prva koja je objavila inicijativu u srijedu na radnom sastanku s ambasadorima EU iz šest zemalja Zapadnog Balkana, naglašavajući da je digitalna integracija Balkana njen prioritet.

"Komisija je već podstakla mobilne operatere da usklade stope roaminga s osnovnim troškovima prekograničnog protoka podataka u regionu", saopćeno je iz Evropske komisije.

Ipak, nije rečeno kada bi troškovi roaminga mogli biti ukinuti.

Za Norvešku, Lihtenštajn i Island ovaj proces je trajao 10 godina. Naplata usluge roaminga između EU i ovih zemalja ukinuta je 15. juna ove godine, a ovaj čin je bio ocijenjen kao pozitivan u ostvarivanju korisničkih prava. Balkanske zemlje kandidatkinje su ubrzo poslije toga uputile zahtjeve da se pravilo proširi i na njih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: