{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvanaest država EU traži ukidanje roaminga za Balkan i jaču integraciju

F
FENA
5.2.2018. u 19:08
53
50
Dvanaest država EU traži ukidanje roaminga za Balkan i jaču integraciju
53
Dvanaest država EU traži ukidanje roaminga za Balkan i jaču integraciju
Dvanaest država članica Evropske unije žele da države zapadnog Balkana učestvuju u političkim sastancima EU i prije nego što postanu članice te predlažu ukidanje roaminga za regiju, navodi se u dokumentu koji je predložen Evropskoj komisiji, javlja Reuters.
Evropska komisija sutra će razmatrati novu strategiju proširenja koja će uspostaviti precizne vremenske odrednice za mogući napredak država ka članstvu. Reuters navodi da će sutra biti objavljen plan daljeg proširenja "nakon godina zanemarivanja i rastućeg utjecaja Rusije".

Ali, ističu kako su imale uvid u prijedlog 12 članica, Austrije, Češke, Estonije, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Latvije, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke, koje žele korak dalje i predlažu redovne godišnje samite sa liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

U prijedlogu od 12 tačaka, ove države navode i da EU treba dozvoliti ministrima iz država u procesu proširenja da učestvuju na najvišim sastancima tijela EU u oblastima okoliša, zdravstva, transporta i vanjske politike.

"Ovo su mjere koje nas ništa ne koštaju, a imaju ogroman politički utjecaj i poboljšale bi imidž EU u regiji", navedeno je u prijedlogu.

Također, predloženo je i ukidanje roaminga, navodi Reuters, za regiju u kojoj živi 18 miliona stanovnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: