biznis
0

Eurozona: Inflacija porasla u 17 zemalja na tri posto

FENA
Stopa inflacije u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro značajno je porasla u septembru na tri posto, pokazali su u petak zvanični podaci, objavljeni samo nekoliko dana prije nego što bi odlazeći predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet trebalo da predsjeda svojim posljednjim sastankom odbora za monetarnu politiku.

U saopćenju agencije Evropske unije za statistiku, Eurostata, navodi se da je inflacija u septembru značajno viša u odnosu na 2,5 posto iz augusta, dok je ciljna stopa ECB-a ispod, ali blizu dva posto, prenosi AFP.

Rast inflacije u eurozoni očekivao se uslijed toga što je i Njemačka objavila visoku stopu inflacije od 2,8 posto, ali ipak predstavlja iznenađenje s obzirom na to da je prije samo dvije sedmice Evropska komisija saopćila kako izgleda da je "inflacija dostigla svoj vrhunac u drugom kvartalu 2011. godine".

Inflacija je visoka i u članicama EU koje ne koriste euro kao valutu. Tako je Banka Engleske, od koje se očekuje da će pokrenuti novu rundu kvantitativnog labavljenja monetarne politike, ili štampanja novca u cilju podsticanja privrede, objavila prognozu o inflaciji od pet posto ove godine u Velikoj Britaniji.