PROMO
25

Eurofarm Centar: Najsavremeniji CT uređaj ima i do 85 posto manje zračenja u odnosu na standardni CT

Najveća bh. privatna zdravstvena ustanova Eurofarm Centar na tržište Bosne i Hercegovine prije mjesec dana pustila je u rad Canon Aquilion One - najsavremeniji CT uređaj u regionu.

U odnosu na standardne CT uređaje, ovaj uređaj ima i do 85 posto manje zračenja. Posjeduje 640 slojeva te u jednoj rotaciji cijevi može pokriti veću zapreminu tkiva što reducira vrijeme izlaganja radijaciji i smanjuje dozu primljenog rentgenskog zračenja uz bolji kvalitet dobijenih CT snimaka. Zbog velike brzine snimanja, aparat je idealan za CT koronarografije jer dozvoljava snimanja i pri ubrzanom srčanom ritmu što nije bio slučaj sa aparatima starije generacije.

Nakon što je Eurofarm u avgustu mjesecu ove godine pustio u rad ovaj uređaj, već broje preko 200 pacijenata koji su ga koristili. Ljekari i inžinjeri koji direktno rade sa ovim CT-om su izrazito zadovoljni te su objasnili neke od prednosti ovog uređaja.

"Umanjen postotak zračenja znači više prostora za eventualna dodatna snimanja. Zbog njegove brzine smanjuje se i količina radijacije zbog čega je ovaj uređaj pogodan i za pedijatrijske pacijente", rekao je je dr Edin Prelević, specijalista dijagnostičke radiologije.

Aparat je opremljen najsavremenijim softerom za obradu slike i izradu 3D rekonstrukcija što je od ogromnog značaja za planiranje interventnih i hirurških procedura.

"3D rekonstrukcije su od velikog značaja za slijedećeg ljekara u nizu. Mi radiolozi postavljamo dijagnozu a dalje slijede ljekari kliničari koji će bolest tretirati. Neradiološkom medicinskom osoblju pomaže u razumijevanju lokalizacije i ekstenzivnosti patologije te olakšava planiranje daljih procedura", naglasio je dr. Adnan Mehić, specijalista dijagnostičke radiologije.

Svi pregledi se obavljaju u prisustvu radiologa te je moguće odmah dobiti preliminarni nalaz i mišljenje, eventualno proširiti pregled na druge regije ili dopuniti pregled drugom metodom, kao što je ultrazvuk. Prije skeniranja, svaki pacijent mora obaviti razgovor sa ljekarom kako bi se izvršila procjena da li je pacijent kandidat za skeniranje.

"Zdravlje pacijenata je na prvom mjestu te će skeniranje biti odobreno jedino kada dobrobit tog pregleda prevazilazi rizike od dijagnostičke metode", poručili su iz Eurofarm Centra.

Rezervacije termina je moguće izvršiti telefonskim putem pozivom na broj 033 296 375 i 033 296 379 ili online, putem sljedeće web stranice www.poliklinika.eurofarmcentar.ba.