|

"Euro pred sobom ima 'dug život'"

"Euro pred sobom ima 'dug život'"
0
F
FENA
26.11.2010. u 15:08
0
komentara
0

dijeljenja
"Euro pred sobom ima 'dug život'" Angel Gurria (Foto: AFP)
Zajednička evropska valuta, euro, ima pred sobom "dug život" uprkos izazovima s kojima se trenutno suočavaju neke zemlje članice eurozone, izjavio je generalni tajnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria.
On je na ekonomskoj konferenciji u Bratislavi istakao da treba primjeniti odlučne mjere kako bi se osiguralo da eurozona prebrodi probleme u vezi s zaduženosti nekih članica, kao i da će reorganizacija duga vjerovatno biti dio sveobuhvatnog plana za pomoć, prenosi servis vijesti Dow Jones.

- Euro je živ i zdrav, a eurozoni će se pridružiti još zemalja, izjavio je Gurria.

Komentirajući zabrinutosti u vezi s prezaduženosti Irske, prvi čovjek OECD-a je objasnio da je u slučaju finansijskih poteškoća te zemlje riječ o bankarskom sektoru, dok je kod Grčke problem bio u fiskalnoj raskalašnosti.

Gurria je istakao da bi iznos finansijske pomoći za Irsku trebalo da bude značajan, kako bi se riješili temeljni problemi.

- S obzirom na obim problema i potencijalnu sistemsku štetu koji bi on mogao da izazove, razumljivo je što Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska unija (EU) i Evropska centralna banka razmatraju značajan iznos pomoći Irskoj, kazao je on.

Generalni tajnik OECD-a, koji je u prošlosti nadgledao restrukturiranje dugova u Latinskoj Americi, dodao je i da će aktuelna kriza koja je zahvatila eurozonu biti prevaziđena i da će u naslijeđe ostaviti ojačane institucije i nadzorne strukture.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.