Warren Buffett
0

"Euro je suočen sa velikim izazovima"

FENA
Warren Buffett (Foto: AP)
Warren Buffett (Foto: AP)
Američki milijarder i ulagač Warren Buffett izjavio je u utorak da se zajednička evropska valuta suočava s velikim izazovima nakon što je u proteklom tromjesečju ostvarila najveći rast vrijednosti u zadnjih osam godina.

"To je test koji euro još nije prošao", kazao je Buffett te dodao da će taj test radije promatrati izdaleka, nego iz blizine, prenosi Bloomberg.

Euro je u trećem ovogodišnjem kvartalu skočio 11 posto nakon što je Evropska unija osnovala fond vrijedan 750 milijardi eura koji će se koristiti za pomoć onim članicama eurozone koje bi mogle doživjeti sudbinu Grčke.

Ipak, Prorok iz Omahe smatra da finansijski paket neće riješiti probleme koji izviru iz različitosti 16-članica eurozone.

"To su stvarni izazovi kada veliku skupinu zemalja s različitim kulturama i stavovima usmjeravate prema istoj fiskalnoj politici i dijeljenju iste valute", upozorio je vlasnik Berkshire Hathawaya i dodao da će biti interesantno promatrati kako će se razvijati situacija u eurozoni.

Uzlet eura u trećem kvartalu potpuno je oprečan početku godine kada je zajednička evropska valuta potonula pod pritiskom grčke dužničke krize i bojazni da bi istu sudbinu mogle doživjeti i druge rubne članice eurozone, poput Portugala i Španije.