Razvoj malih i srednjih preduzeća
0

EU pomaže razvoj poljoprivrede u gornjodrinskoj regiji

FENA
„Razvoj malih i srednjih preduzeća“ naziv je projekta koji u općinama Gornjodrinske regije implementira njemačka organizacija HELP uz finansijsku podršku Evropske unije.

Riječ je o projektu pokretanja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, a da bi se uvjerili u njegove rezultate na terenu, općine obuhvaćene projektom danas su posjetili predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH i organizacije HELP.

Prilikom susreta s načelnikom Općine Goražde Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima šef Odjela za ekonomske reforme i prirodne resurse Delegacije EU u BiH Johann Hesse podsjetio je da je Evropska unija za ovaj projekt izdvojila 400.000 eura te da ga sufinansiraju i same općine. Projekt je ocijenjen značajnim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u ovom dijelu BIH.

„Drago nam je da se ovaj projekt implementira jer uključuje direktnu pomoć samim poljoprivrednicima, a osim nabavke opreme tu je i pomoć u razvijanju ekonomskih, marketinških i drugih vještina“, kazao je Hesse.

U okviru projekta u Goraždu, Foči, Rogatici i Novom Goraždu podržano je 180 korisnika koji su dobili materijalnu pomoć za pokretanje i daljnji razvoj vlastite poljoprivredne djelatnosti a koji će raditi na poboljšanju kapaciteta kroz certifikaciju i uvođenje sistema kontrole kvaliteta vlastitih proizvoda. Projektom su podržani proizvodnja voća i povrća te mljekarstvo.

„Na području općine Goražde ovim projektom obuhvaćeno je 50 poljoprivrednih proizvođača u čiji smo se rad uvjerili i na terenu te kao Općina odlučili podržati ovaj projekt sa 40.000 KM. Želja nam je da se dobra saradnja s HELP-om i EU nastavi, što će omogućiti i uspješna realizacija ovog projekta“, istakao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Predstavnici HELP-a i Delegacije EU u BiH danas su posjetili i korisnike na terenu u Goraždu i općinama Foča i Foča-Ustikolina te se na licu mjesta upoznali o rezultatima njihovog rada. Realizacija ovog projekta pod ingerencijom HELP-a trajat će do augusta.