{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU odobrila News Corporationu preuzimanje BSkyB-a

F
21.12.2010. u 18:26
0
0
EU odobrila News Corporationu preuzimanje BSkyB-a
0
EU odobrila News Corporationu preuzimanje BSkyB-a
Foto: Reuters
Evropski regulatori odobrili su u utorak kontroverznu ponudu, vrijednu 12 milijardi dolara, kompanije Ruperta Murdocha News Corp. za preuzimanje britanskog pay TV giganta BSkyB.
Zeleno svjetlo EU-a isključivo se tiče pitanja tržišnog takmičenja, s obzirom da se poslovi tih dviju kompanija u nekim područjima izravno preklapaju, prenio je AFP.

Međutim, ta ponuda za preuzimanje vruća je politička tema u Velikoj Britaniji, jer vlasništvo nad moćnim masovnim medijima prelazi u sve manji broj ruku.

Ponuda je razljutila određene krugove koji strahuju da će News Corp, koji posjeduje niz britanskih novina, uključujući tržišnog lidera The Sun i The Times of London, zadobiti preveliku kontrolu nad medijima.

"Nalazi Evropske komisije ne dovode u pitanje tok istrage nadležnih vlasti Velike Britanije o tome je li predložena transakcija u skladu s britanskim interesima vezanim uz pluralnost medija. Velika Britanija može slobodno odlučiti hoće li ili ne poduzeti odgovarajuće mjere kako bi zaštitila svoje legitimne interese vezane za pluralnost medija", naglašeno je u saopćenju evropskog regulatora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: