Smanjen ukupni izvoz, ali...
0

FOTO / Esencijalna ulja iz BiH dosta tražena u inozemstvu

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnici tridesetak firmi koje se bave otkupom, proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja i šumskih plodova okupili su se danas u Sarajevu na godišnjem skupu članova svoje grupacije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Tijana Slagalo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tijana Slagalo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na skupštini je razgovarano o aktivnostima i planovima na nivou ove grupacije, čiji su članovi prošle godine izvezli robu u vrijednosti 22 miliona KM. Međutim, zbog suša i požara u ovoj godini će izvoz biti znatno smanjen, a očekuje se da će iznositi 16 miliona KM, istakli su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

"Anketiranjem članova grupacije, USAID/Sida Farma projekt dobio je preliminarne podatke o rezultatima za ovu godinu, na koje će, prema svemu sudeći, znatno utjecati suša i požari koji su obilježili proteklo ljeto. Potvrđuju to i analize dostupnih podataka o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH za 10 mjeseci ove godine, prema kojim se očekuje pad rezultata u izvozu gljiva i šumskih plodova, dok je prema prvim procjenama izvoz esencijalnih ulja porastao za više od 40 posto", kazala je stručna saradnica u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Tijana Slagalo.

Neki od bh. proizvoda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Neki od bh. proizvoda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru skupštine upriličeno je i predavanje vezano za iskustva u našem okruženju, a bilo je riječi i o pripremi kataloga za članove grupacije te nastupu na sajmu BioFach u februaru naredne godine u Njemačkoj. Proizvođači su potvrdili da su najtraženija esencijalna ulja, a najavili su i veću i bolju promociju plantažne proizvodnje ljekovitog bilja.