{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Energoinvest poslovao s gubitkom od 2,9 miliona KM

F
29.8.2012. u 11:21
0
6
Energoinvest poslovao s gubitkom od 2,9 miliona KM
0
Energoinvest poslovao s gubitkom od  2,9 miliona KM
Energoinvest d.d. Sarajevo je u prvom polugodištu ove godine ostvario planirane prihode u iznosu od 164,8 miliona KM, ali i gubitak u iznosu 2.932.615 KM, što je ipak znatno manje od planom predviđenog za taj period, rečeno je Agenciji FENA u ovoj kompaniji.
Poslovanje Energoinvesta u prvoj polovini ove godine obilježili su brojni problemi koji su prije svega posljedica naslijeđenog stanja iz prethodne godine u kojoj su se refektovala događanja izazvana ratom u Libiji.

Sve to, kako kažu u ovoj kompaniji, zahtijevalo je velike napore Uprave da obezbijedi kontinuitet poslovanja, što se posebno odnosilo na tekuću likvidnost kompanije.

Prihodi ostvareni na nivou plana uglavnom su zahvaljujući povećanju realizacije po osnovu distribucije gasa, dok je realizacija na stranom tržištu manja od planirane uglavnom zbog pomjeranja dinamike realizacije ugovora u Etiopiji.

„Kao posljedica toga je i činjenica da prilivi iz redovnog poslovanja nisu mogli pokrivati sve prenesene i nastale obaveze u 2012. godini, što znači da nismo imali neto obrtnog kapitala, zbog čega je bilo neophodno dodatno zaduženje kod banaka“, pojasnili su u Energoinvestu d.d.

U cilju omogućavanja kontinuiteta poslovnih procesa, Uprava je preduzela određene mjere. Između ostalog intenzivirala je aktivnosti na poboljšanju i proširenju saradnje sa poslovnim bankama; prodala je dio iračkih obveznica na osnovu odluke Nadzornog odbora; uradila “Plan restrukturiranja” kompanije kao polaznu osnovu za preduzimanje konkretnih akcija koje bi pomogle da kompanija postane konkurentnija i fleksibilnija u postojećim uslovima.

Izbijanjem sukoba u Libiji poslovne aktivnosti Energoinvesta su se značajno smanjile.

Poznato je da libijsko tržište već dugi niz godina predstavlja jedno od najvažnijih tržišta za ovu kompaniju, pa zbog toga nastoje osigurati nastavak realizacije postojećih ugovora u Libiji.

„Energoinvest nije u potpunosti, ali jeste većim djelom uspio da naplati potraživanja na tom tržištu. Naime, radi se o naplati kroz akreditive i to za isporuku opreme. Pored materijalne, najveća šteta za našu kompaniju je u nerealizovanim, a ugovorenim poslovima prije izbijanja sukoba u februaru 2011.“, navode iz Energoinvesta.

Napominju da prate situaciju u Libiji i da su zaposlenici Energoinvesta već na terenu i nadaju se što bržem nastavku realizacije projekata u toj zemlji.

Trenutno Energoinvest radi na izgradnji 230 kV dalekovoda za elektroprivredu Etiopije. Taj posao je dobijen u velikoj konkurenciji indijskih i kineskih kompanija, kao i kompanija iz cijelog svijeta. Projekt je vrijedan oko 45 miliona USD i trenutno je u fazi realizacije.

Također su ugovorili i realizovali projekt otpepeljavanja za termoelektranu Oslomej u Kičevu u Makedoniji, u vrijednosti oko četiri miliona EUR. Radovi su uspješno okončani i objekat je pušten u pogon 20. augusta ove godine.

Početkom 2012. dobili su značajan posao u sjevernom Iraku na projektovanju i izgradnji četiri trafo stanice u vrijednosti oko 35 miliona eura.
„Uskoro očekujemo i otpočinjanje prvih građevinskih radova u okviru tog projekta koji ima i svoj dodatni značaj, jer smo se nakon dužeg perioda ponovno vratili na to tržište i sada kroz njegovu realizaciju imamo mogućnost aktivnijeg praćenja potencijalnih novih projekata u toj regiji“, ističu u Energoinvestu.

Prije nepuna dva mjeseca ugovorili su projektovanje i izgradnju trafo stanica u Alžiru ukupne vrijednosti oko 16 miliona eura kroz dva ugovora za elektroprivredu Alžira. U toku su pripremne aktivnosti za početak realizacije tih ugovora.

Od poslova koje realiziraju u BiH, u Energoinvestu izdvajaju projekt na zamjeni elektrofiltera na bloku 6 snage 215 MWu Termoelektrane Tuzla, koji rade u konzorciju sa jednom kompanijom iz Poljske i kompanijom iz BiH. Vrijednost njihovog dijela je oko tri miliona eura, a investitor je Elektroprivreda BiH.

„U cilju zaštite poslovnog interesa Energoinvesta, kompanije koja je u većinskom državnom vlasništvu, u vezi presude Visokog suda Velike Britanije, koju je protiv Energoinvesta 16. februara 2002. godine donio britanski sud, a 25. septembra prošle godine
priznao Trgovački sud u Zagrebu, poduzeli sve neophodne korake, odnosno pravne radnje, kako bi ispunili svoje obaveze“, navode iz Energoinevsta.

Predstavnici Energoinvesta su već stupili u pregovore sa predstavnicima kompanije “Sinochem International Oil”, kako bi definisali načine izvršenja presude, a o čemu su informisani svi nadležni organi unutar kompanije, kao i Vlada FBiH i nadležno resorno ministarstvo.

„Sama činjenica da je oprema namjenjena za isporuku u Libiju blokirana u luci Ploče, predstavlja poteškoću u našem poslovanju“, rečeno je Feni u Odjelu za odnose sa javnošću Energoinvesta d.d.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: