2010. bila teška godina
0

Energoinvest planira prodor na rusko tržište

FENA
Za Energoinvest d.d. Sarajevo 2010. je bila najteža u posljednjih 10 godina, ali uprkos globalnoj ekonomskoj krizi i ostalim poteškoćama, ova kompanija uspjela je zabilježiti pozitivne rezultate poslovanja i finansijski efekti su prema očekivanjima, istaknuto je danas na godišnjoj konferenciji za novinare uprave i menadžmenta Energoinvesta.

"Prema našim procjenama koje su 99 posto tačne, prihodi u 2010. iznosit će 367 miliona KM, što je za oko 10 posto više u odnosu na 2009, a dobit 2,1 milion KM, što je za 10 do 15 posto više u odnosu na proteklu godinu", kazao je direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak te dodao da su u 2010. najznačajnija tržišta bila: Libija, Alžir, Srbija, Kosovo, Etiopija, Kongo.

Energoinvest je u ovoj godini uredno izmirio sve obaveze prema državi, ali i prema radnicima i trenutno ima 811 zaposlenih, a prosječna netoplata je 1.430 KM.

Vlahovljak je istaknuo da Energoinvest novac uglavnom zaradi u inostranstvu te je naglasio da je prije mjesec dana, nakon tri godine, završena TE Nikola Tesla u Beogradu i da je ova kompanija dobila jako vrijedan posao u Slovačkoj, "na zahtjevnom tržištu EU".

Na novinarski upit šta misli o planiranoj privatizaciji Energoinvesta, on je kazao da je privatizacija te kompanije pitanje za Vladu FBiH , ali da "ne očekuje priču o prodaji Energoinvesta u 2011."

Plan kompanije u narednoj godini, po Vlahovljakovim riječima, jeste da se "probije" na tržište Ruske Federacije, pa i neke druge zemlje bivšeg SSSR-a, zatim nastavi započete poslove u Libiji, Alžiru, Kongu, započne nove poslove na Kosovu, ali i sklopi neke "sitne" ugovore u BiH te, posebno, smanji ukupne troškove za oko 10 posto da bi bila konkurentnija na međunarodnom tržištu.

Energoinvest je planirao u 2011. povećati prihode za oko 40 miliona KM u odnosu na 2010.

"Ne možemo očekivati zamah investicionog ciklusa, ali orijentirat ćemo se i na projektiranje putne infrastrukture te izvršiti niz zahvata da bismo izdržali konkurenciju. Danas se na tendere u Alžiru i Libiji i do četiri puta više kompanija javlja nego ranije", kazao je Vlahovljak.

Direktor Sektora finansija Energoinvesta Dževad Ganić kazao je da su u ovoj godini revizorski izvještaji bili bez primjedbi i da određena potraživanja kompanije nisu utjecala na finansijske rezultate.