Naredba ministra
48

Elektroprivreda BiH ima rok od 90 dana da napravi plan reorganizacije svih rudnika

M. N.
Protesti rudara ispred Vlade FBiH u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Protesti rudara ispred Vlade FBiH u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zadužilo je Elektroprivredu BiH da u roku od 90 dana sačini plan reorganizacije pojedinačno za svaki rudnik.
Vlada FBiH je usvojila informaciju ovog Federalnog ministarstva u kojoj je navedeno kako je EPBiH naloženo i to da u istom roku napravi plan za vlastitu ekonomsko-finansijsku, tehničko-tehnološku, socijalnu i sigurnosnu reorganizaciju usklađenu s Programom prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH.

"Planove reorganizacije rudnika dužni su usvojiti organi upravljanja svakog rudnika pojedinačno, kao i organi upravljanja JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo. Elektroprivreda BiH dužna je kontrolirati dinamiku provođenja planova reorganizacije i o tome kvartalno, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije izvještavati Vladu FBiH", navodi se u zaduženju.

Elektroprivreda BiH i ZD Rudnici uglja su zaduženi da, u roku od 60 dana, analiziraju stanje koje se odnosi na invalide druge kategorije. Analiza treba da obuhvati, između ostalog, uzrok i godinu radnog staža u kojoj je invalidnost nastala, stručnu spremu, radno mjesto nastanka invalidnosti, novo radno mjesto i kraći opis poslova i opravdanost tog rasporeda i drugo.

Investiciona ulaganja

"Ova kompanija je obavezana i da nastavi i završi investiciona ulaganja u rudnike uglja za period 2019.-2022. godina i, u roku od 30 dana, sačini analizu investicionih ulaganja u rudnike uglja za period 2010.-2018. godina i o tome izvijesti Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije", kaže se u informaciji.

Istaknuta je i potreba nastavka i ubrzanja aktivnosti na zaključenju novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Podsjetimo, višegodišnje loše stanje u rudnicima dovelo je do nekoliko nesreća u kojima je lakše ili teže povrijeđen veći broj rudara, a neki su incidenti okončani i tragično. Rudari su tokom ove godine nekoliko puta bili u štrajku glađu i odbijali izaći iz jama tražili redovne plaće i humanije uslove rada. Iz Sindikata radnika u rudnicima FBiH poručeno je kako nulti prioritet moraju biti radnici i njihova prava.

Zapošljavanje u RMU Breza

Vlada FBiH dala je danas i saglasnost za prijem ukupno 126 radnika u JP Elektroprivreda BiH, Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja Breza. Od tog broja će 58 radnika biti primljeno u pogon jame Kamenica, 52 u pogon jame Sretno i

16 u pogon prerade uglja.