Usvojena informacija
10

Elektroprivreda BiH i tri rudnika Tuzlanskom kantonu duguju 10 miliona KM za koncesije

A. K.
Ilustracija (Foto: D. Z./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: D. Z./Klix.ba)
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine skupa sa rudnicima Kreka, Đurđevik i Banovići Vladi Tuzlanskog kantona duguju deset miliona konvertibilnih maraka za koncesije.

Ukoliko se izuzmu rudnici uglja, većina koncesionara ponaša u skladu sa ugovorima o koncesiji te njihove obaveze u pravilu ne prelaze visine utvrđene za zadnji obračunski period, koje najčešće tek dospijevaju za naplatu, navodi se u informaciji o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora, koju je Vlada TK danas usvojila.

"Od ukupno evidentiranih 10.468.901,80 KM dugovanja koncesionara, skoro 10 miliona (9.928.902,74) KM odnosi se na dugovanja Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, Rudnici Kreka Tuzla, RMU Đurđevik Đurđevik i RMU Banovići Banovići. I pored značajnog iznosa ukupnog duga, ovo pokazuje da su Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada te smanjiti dugovanja određenih koncesionara", navedeno je u informaciji.

Svi navedeni rudnici, izuzev onog u Banovićima nalaze se u koncernu Elektroprivrede BiH.

(Foto: Vlada TK)
(Foto: Vlada TK)

Kako ističu iz Vlade TK, u cilju smanjenja dodatnih troškova koncesionarima koji nastaju u postupku, uz obezbijeđenje bankovne garancije, ukoliko je to predviđeno ugovorom o koncesiji, na zahtjev koncesionara počelo se omogućavati avansno plaćanje godišnje koncesione naknade na početku tekuće godine, uz usaglašavanje obaveza prema kvartalnim zapisnicima na kraju godine.

"Takvo rješenje je korisno i za koncesora i koncesionara te su koncesionari izrazili pohvale za ovakav način obračuna koncesione naknade. Vlada Tuzlanskog kantona kao i resorna ministarstva kao koncesori su uložili velike napore i trud u proteklom periodu, kako bi se sam proces dodjele koncesija ubrzao te odnos sa koncesionarima dodatno poboljšao", navedeno je u informaciji.

U narednom periodu svi oni koji učestvuju u procesu realizacije ugovora o koncesijama, trebaju raditi na tome da se zadrži postojeći trend i da se učine dodatni napori da se prema onima koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora, poduzmu odgovarajuće mjere, kako bi se svi koncesionari doveli u ravnopravan položaj, zaključeno je u u usvojenoj informaciji.