|

Elektrifikacija 121 domaćinstva u osam općina u BiH

Elektrifikacija 121 domaćinstva u osam općina u BiH
0
F
FENA
14.12.2015. u 15:04
0
komentara
0

dijeljenja
Elektrifikacija 121 domaćinstva u osam općina u BiH
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je u Općini Lukavac potpisala “Sporazum o saradnji na realizaciji projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika za finansiranje iz sredstava za 2012. i 2013. godinu“.
Na osnovu danas potpisanih sporazuma o saradnji bit će realizirano 26 projekta elektrifikacije u osam općina, ukupne vrijednosti 267.420 KM. Na taj način bit će osigurana elektrifikacija za 121 domaćinstvo u Bosanskom Brodu, Derventi, Han-Pijesku, Lukavcu, Novom Travniku, Osmacima, Pelagićevu i Srebrenici.

Uz ministricu Borovac, Sporazum su potpisali načelnici navedenih općina te direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka i direktori elektrodistribucija Bijeljine i Doboja Zlatan Lazarević i Milenko Cvijanović.Ministrica Borovac je kazala da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, odnosno Vijeće ministara BiH, predano rješavanju egzistencijalnih problema povratničke populacije u našoj zemlji kao jedne od najugroženijih kategorija.

Istaknula je da se, nažalost, i dvadeset godina nakon rata ta populacija susreće s nepostojanjem ni minimuma uvjeta za povratak, kao što je nepostojanje elektro ili putne infrastrukture, a potom i nemogućnosti zaposlenja, zdravstvene zaštite, obrazovaja...Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iniciralo je rješavanje problema elektrifikacije, a od 2008. godine do danas, izdvojeno je 14,5 miliona KM čime je omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektromrežu u više od 60 općina.

Ministrica Borovac će danas posjetiti i povratničku porodicu u MZ Panjik na području općine Lukavac.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.