Artisan
447

Elegantni namještaj iz BiH prvi put zablistao na francuskom sajmu među 3.000 brendova

Dž. L.
Foto: Artisan
Foto: Artisan
Zastava Bosne i Hercegovine prvi put se zavihorila među 3.000 i više dizajnerskih brendova izloženih na francuskom sajmu namještaja, i to pored svog drvenog namještaja elegantnog oblika i fine završne obrade.

"Ovo je prvi put da vidim ovu zastavu na prolazima Maison & Objet", obradovao se Philippe Fouchard, predsjednik sajma koji je održan krajem februara u francuskom gradu Villepinte.

Pod etiketom Artisan, visokokvalitetni namještaj ručne proizvodnje koji se proizvodi u našoj zemlji, oduševio je Francuze i mnogobrojne posjetitelje sajma.

Ovaj bosanski proizvođač, kako piše francuski Le Monde, nudi stolove, stolice i fotelje izrađene od punog drveta i ručno polirane i tretirane prirodnim uljima i pčelinjim vokom.

"Ovaj prekrasan rad je priča koja započinje s proizvođačem Ćostović, porodičnim preduzećem specijaliziranim za drvopreradu više od pola stoljeća koje se nalazi 150 kilometara sjeverno od Sarajeva, na rubu šuma", piše Le Monde.

Posao kompanije Artisan počeo je cvjetati desetak godina poslije završetka rata u BiH. Nekad u 2007. godini, Fadil Ćostović i njegov prijatelj Dražen Poznanović osnovali su Artisan. Njihova vizija bila je postati prva svjetski poznata marka namještaja vrhunske klase iz istočne Evrope.

Od tada pa do danas, Artisan je predstavljao svoj namještaj u cijelom svijetu na najvećim sajmovima, osvajajući visoko cijenjene nagrade za dizajn i ugled te iznimnu kreativnost i umijeće. Danas se komadi iz Artisana mogu naći u brojnim vrhunskim stambenim i komercijalnim salonima širom svijeta.

Le Monde dalje ističe da bosanska kompanije izrađuje namještaj od hrasta, bukve, javora i drugih stabala kojima se opskrbljuje na području BiH, gdje šume zauzimaju 65 posto teritorija. Međutim, francuski list podsjeća da Artisan nudi i namještaj od uvoznog američkog oraha.

"Kupci imaju mogućnost izbora između različitih vrsta drveta, različitih ulja, veličina namještaja, boja tkanina i kože... Trebat će vam osam do devet sedmica da vam proizvod stigne u Francusku. Uvijek možemo testirati udobnost elegantnih stolica Mela koje je Helene Darroze odabrala 2019. godine za ponovno otvaranje svog gurmanskog restorana Marsan u Parizu. Sa svojim zategnutim naslonima za ruke koji se savijaju, stolice imaju izgled visoke mode", piše Le Monde.