Investicije
562

Ekskluzivni hotel City One Diamond u srcu Sarajeva otvorio svoja vrata gostima

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Početkom marta ove godine u srcu Sarajeva, u ulici Hadžiristića, otvoren je ekskluzivni hotel City One Diamond sa četiri zvjezdice, na mjestu stambene vile koja je rekonstruirana i pretvorena u objekt koji je u potpunosti promijenio izgled i namjenu.

Investitor i vlasnik hotela je Subho Hodžić, a glavni projektant rekonstrukcije objekta hotela je sarajevski arhitekt Sead Hadžibeganović. Riječ je o hotelu koji se nalazi u zaštićenoj zoni Baščaršije, odnosno u staroj gradskoj jezgri Sarajeva. Projektni zadatak rekonstrukcije odnosio se na objekt stambene vile koja je prije dvadeset godina bila predmet totalne rekonstrukcije i to na način da je imitiran stil klasicizma u arhitekturi, koristeći ukrasne elemente fasada austrougarskih objekata i palata u Sarajevu.

Objekt hotela City One Diamond je zamišljen i dizajniran kao objekat kontinentalnog gradskog "boutique" hotela u modernom evropskom stilu, gdje bi svi posjetitelji, a specijalno posjetitelji iz svih zemalja Zapadne Evrope imali potpuni ugođaj i komfor kao što imaju u hotelima u svojim matičnim zemljama. Iako se težilo savremenom izgledu objekta hotela, nije se mogla zanemariti lokacija objekta i tradicija korištenja materijala kao što su drvo i kamen na prostoru Baščaršije, tako da je fasada objekta hotela obložena tim materijalima, ali u dosta modernijoj formi, teksturi i načinu ugradnje i prezentacije.

Arhitekt Sead Hadžibeganović za Klix.ba je kazao da je takva vrsta rekonstrukcije, prema mišljenju struke, nepotrebna i neprimjerena intervencija kopiranja stila koji se pojavljivao u Sarajevu za vrijeme austrougarske vladavine, koja je u konačnici bila neuspješan i nespretan pokušaj da se objekt uklopi u okolni ambijent.

"Zadatak rekonstrukcije jednog takvog objekta je dosta komplikovan i složen proces koji sa sobom nosi velike projektantske i dizajnerske izazove, a posebno je bilo veliko profesionalno zadovoljstvo gledati kako objekt u potpunosti mijenja svoj izgled i namjenu", izjavio je Hadžibeganović.

Prilikom rekonstrukcije i gradnje hotela, poseban akcent je stavljen na vanjsku rasvjetu cijelog objekta koji je imao za cilj podizanje cijele lokacije na jedan viši i ozbiljniji nivo. Naš sagovornik kaže da se u svijetu arhitekture posebna pažnja poklanja vanjskoj rasvjeti fasada važnih objekata koji noću dobijaju svoje drugo lice i postaju "reperi" u prostoru koji daju poseban akcent tom dijelu grada, što je, kako je pojasnio, i u ovom slučaju bila prvobitna ideja i zamisao, da se posjetiteljima i svim drugim korisnicima ove lokacije prezentira skroz drugi ambijent ovog prostora i dobije atraktivan izgled objekta i cijele lokacije u noćnim satima.

Rekonstrukcija i transformacija objekta iz stambene vile u hotel je trajala blizu deset mjeseci. Arhitekt Hadžibeganović smatra da bi vladajućim strukturama prioritet trebala biti reforma cijelog sistema, gdje bi se stavio akcent na ubrzani proces rješavanja svih prepreka i dobijanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti za gradnju koja bi trebala privući nove investitore za nova ulaganja.

Velika posjećenost je najavljena u ljetnom periodu koji predstavlja glavni dio turističke sezone u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Objekt stambene vile osim prizemne etaže je posjedovao još tri stambene etaže, dvije etaže s normalnom spratnom visinom, dok je posljednja etaža bila potkrovna. Svaka od tri etaže je podijeljena na četiri različite jedinice koje posjeduju komforne sobe s velikim francuskim krevetom ili odvojenim pojedinačnim krevetima za dvije osobe i veliko kupatilo ukupne zajedničke površine od 23 do 28 metara kvadratnih.

Osim visokih hotelskih kreveta s profesionalnim madracima, kožnim uzglavljem i noćnim ormarićima, svaka soba je opremljena velikim ugradnim plakarom, bagažerom za odlaganje prtljaga, radnim stolom i stolicom, dvije fotelje i klub stolom, mini barom, sefom veličine laptopa, LCD TV-om s kablovskim operaterom, konekcijom bežičnog interneta, klimatizacijom, direktnim i indirektnim osvjetljenjem sobe u sedam različitih ambijenata osvjetljenja prostora...

U prizemlju objekta smještena je recepcija, lobby hotela i restoran koji ima poseban ekskluzivitet kao prostor gdje je smješten prvi libanonski restoran u Bosni i Hercegovini koji će osim gostiju hotela biti otvoren i za vanjske goste. Otvaranje wellness prostora u suterenu objekta hotela i kao dva VIP apartmana na posljednoj etaži prestavlja drugi dio investicije koji bi trebao doći u narednom periodu.

Hotel City One Diamond predstavlja jednu od kapitalnih investicija u ovom dijelu grada za proteklu godinu, koji ima cilj podizanje cijelog prostora na jedan viši nivo, kako s arhitektonskog, tako i s turističko-ugostiteljskog aspekta. Grad Sarajevo postaje veliki turistički centar regiona i stvarna potreba za hotelskim kapacitetima svake godine se sve više povećava.