Italijanski ministar
0

"Ekonomska kriza prijeti demokratiji u Evropi"

FENA
Giulio Tremonti
Giulio Tremonti
Ekonomska kriza prijeti demokratiji u "nekim regijama na istoku i sjeveru Evrope", ocijenio je u četvrtak italijanski ministar ekonomije i financija Giulio Tremonti na konferenciji u Institutu Aspen u Rimu, ne imenujući zemlje.

"Ekonomska kriza i promjene koje je ona izazvala izazivaju u nekim dijelovima Evrope problem održanja demokratije. Nije slučaj i nije teško predvidjeti da će u nekim regijama na istoku i sjeveru Evrope biti ne baš demokratskih političkih struktura", izjavio je Tremonti.

"Još nema smeđih košulja, ali na istoj je to liniji", kazao je italijanski ministar aludirajući na nacističku uniformu Sturm Abteilunga (jurišnih odreda), ne precizirajući na koje zemlje se odnosi.

"Ima jedan parlament u Evropi u kojem su prisutni elementi u uniformi", kazao je on vjerovatno misleći na Mađarsku.

Gabor Vona, lider mađarske ekstremno desne stranke Jobbik, poznat po svojim antisemitskim i antiromskim stavovima, došao je ove godine na jednu sjednicu parlamenta obučen u uniformu zabranjene paravojne organizacije "Mađarska garda".

"Postoji problem demokratije. Moramo učiniti sve što je neophodno" kako bismo se suočili s ekonomskom krizom, "ali moramo sačuvati demokratiju", dodao je ministar.

Jobbik je ušao u mađarski parlament prvi put 2009. godine, nakon što je socijalisitička vlada usvojila program štednje koji je izazvao bijes Mađara.