Guardian
0

Mađarski "populizam" i EU

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sasvim je različit pristup The Guardiana koji, takođe u redakcijskom komentaru, pod naslovom "Jednopartijska vladavina" oštro kritikuje mađarsku vladu Viktora Orbana koja od Nove godine predsjedava Evropskom unijom.

Guardian u srijedu piše da je od kada je osvojio dvotrećinsku većinu u parlamentu na izborima prošlog aprila, Viktor Orban sa svojom desničarskom strankom Fides oduzeo ustavnom sudu pravo da kontroliše budžetske troškove, napao Centralnu banku kao posljednju instituciju koja nije pod njegovom kontrolom, i nasrnuo na novinare usvajanjem novog Zakona o medijima koji previđa drakonske kazne za kršenje veoma široko definisanih pravila.

Takav pristup vlasti je, nastavlja list, sada i evropski problem pošto Mađarska, kao predsjedavajuća Evropske unije, u narednih šest mjeseci treba da koordinira niz veoma delikatnih pitanja kao što su okončanje pregovora o učlanjenju Hrvatske u Uniju, priključivanje Rumunije i Bugarske šengenskoj zoni, bolja integracija Roma i finansijska uprava čitave Unije.

Mađarski premijer je, međutim, kao desničarski populista, koji je došao na vlast zahvaljujući katastrofalnoj ekonomskoj politici prethodne vlade, posljednji čovjek koji treba da posreduje u bilo kojem od tih pitanja.

Osim što je već naljutio Njemačku, Češku i pan-evropski OSCE kontroverznim Zakonom o medijima, Orbanov jedini dosadašnji prilog debati u centralnoj Evropi je buđenje aveti prošlosti davanjem Mađarima u dijaspori pravo na mađarsko državljanstvo, završava redakcijski komentar u Guardianu.