Cilj je razvoj privrede
29

EK najavila da će u Zapadni Balkan uložiti još 680 miliona eura: Evo na šta će novac otići u BiH

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 milijuna eura za podršku pet vodećih ulaganja u željeznički promet i obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru Privrednog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja. Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

"U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo sarađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo Zapadni Balkan približili našem gospodarstvu. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 milijuna eura unapređenjem prometnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u", kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na Zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 milijuna eura, koji uključuje 253,2 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa Zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju sljedeća dva prioritetna sektora:

održivom prometu - obnova željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori

Tim će se projektima pridonijeti unaprjeđenju željezničkog prometa na Zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.

čistoj energiji - izgradnja dvaju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima podupire prijelaz na niskougljičnu privredu i potiče održivi razvoj u regiji.

U okviru strategije Global Gateway cilj je Privrednog i investicijskog plana za Zapadni Balkan potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te poticati regionalnu suradnju i konvergenciju s EU-om. Planom koji je Evropska komisija donijela u oktobru 2020. mobilizirat će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući devet milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a.

"Evropska unija je najvažniji donator i ulagač na zapadnom Balkanu, a današnji financijski paket u iznosu od 680 milijuna eura još je jedan poštovanja vrijedan primjer. S ovih pet investicijskih projekata približili smo se potpunom povezivanju i integraciji zapadnog Balkana u naše prometne i energetske mreže. Osim toga, ulaganjima u okviru tih razvojnih projekata želimo regiji pružiti inovativnija, čišća i sigurnija gospodarska rješenja u korist građana i poduzeća", rekao je Oliver Varhelyi, povjerenik za susjedstvo i proširenje.

Na temelju tog novog paketa ulaganja EU bi trebao mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja, uključujući 4,5 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a. To uključuje financiranje 59 vodećih ulaganja EIP-a koja se podupiru u okviru WBIF-a.

Okvir za ulaganja na Zapadnom Balkanu (WBIF) zajednička je finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške čiji je cilj jačanje suradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora radi poticanja socioekonomskog razvoja regije kako bi se pridonijelo evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. WBIF je glavni finansijski instrument za provedbu ambicioznog Privrednog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan.