EIB odobrila Fordu kredit od 600 miliona eura

F
FENA
26.1.2010. u 12:19
0
1
EIB odobrila Fordu kredit od 600 miliona eura
0
EIB odobrila Fordu kredit od 600 miliona eura Foto: AP
Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je 600 miliona eura kredita evropskoj filijali američkog Forda za finansiranje proširenja kapaciteta i modernizaciju fabrike u Krajovi u Rumuniji te za podsticanje istraživanja u oblasti automobilske industrije u Njemačkoj, prenio je danas internet portal Autonews.
EIB, koja je finansijska poluga Evropske unije, ima cilj da s 400 miliona eura pomogne ulaganja u početak proizvodnje novog B-segmenta vozila u Krajovi, a koji bi trebalo da se uskoro pojavi na tržištu.

Ford je u martu 2008. kupio bivšu fabriku južnokorejske firme Daewoo na jugozapadu Rumunije u kojoj je izrađivao modele "tranzit connect."

Kredit EIB-a trebalo bi da pomogne proizvodnju novog manjeg automobila unaprijeđene tehnologije s benzinskim motorom, niže potrošnje goriva.

Američka kompanija namjerava povećati proizvodnju u fabrici u Krajovi na oko 300.000 vozila godišnje i izraditi isto toliko motora za automobile.

Šef Fordove evropske filijale Ford-Europa zadužen za pravne poslove Wolfgang Schneider izjavio je da će kredit pomoći da se pogon u Krajovi transformira u "fabriku svjetske klase za izradu vozila i motora."

Pored ulaganja u proširenje kapaciteta rumunske fabrike, EIB je odobrila 200 miliona eura kredita za istraživanja, razvoj i inovacije u Fordovom pogonu u Njemačkoj, a u okviru mjera EU za pomoć automobilskoj industriji u periodu ekonomske i finansijske krize.

Vlada Rumunije obezbijedit će državne garancije za 80 posto odobrenih kredita.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: