Oslobađanje kapitala
15

EFT potvrdila mogućnost prodaje TE Stanari: Koncesija smanjena, dovodimo stranog partnera

Piše: M. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
EFT grupacija, vlasnik termoelektrane u Stanarima potvrdila je da razmatra dovođenje stranog partnera u ovu termolektranu. U saopćenju poslatom danas naveli su da i dalje rade profitabilno, ali da razmatraju dovođenje stranog partnera, ne navodeći kojeg. Potvrdili su i tvrdnje opozicije u vezi sa smanjenjem koncesione naknade.

"Vlada RS je donijela odluku o smanjenju koncesione nadoknade za sve termoelektrane u Republici Srpskoj, sa 3,6 posto na 0,5 posto od ukupnog prihoda, ali je istovremeno zadržana nadoknada za korištenje prirodnih resursa u iznosu od 1.5 eura po proizvedenom MWh. Time je spriječeno dupliranje naplate nadoknade po istom osnovu, a uslovi poslovanja za sve termoelektrane u Republici Srpskoj dovedeni su u istu ravan. EFT Stanari će godišnje plaćati oko 10 miliona KM što je znatno više nego u svim okolnim zemljama, uključujući i Srbiju", rekli su u EFT grupaciji.

EFT je potpisao ugovor o koncesiji jer je imao odluku Vlade, donesenu u to vrijeme, da će se ukinuti nadoknada za prirodne resurse ili da će se smanjiti koncesiona nadoknada.

U termoelektrani i dalje tvrde da rade profitabilno, redovno otplaćuju kineski i sve druge kredite, kao što redovno i na vrijeme isplaćuju plate za 777 zaposlenih koje su daleko iznad republičkih prosjeka.

"Za kinesku CDB banku projekt Stanari je prvi projekt u sektoru energetike gdje se kao zajmoprimac i garant vraćanja kredita pojavljuje privatna firma. Vlada RS nije garant bankama za vraćanje CDB ili drugih kredita koje koriste EFT Stanari. Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer, zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za prirodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu", kažu u EFT grupaciji.

Iz grupacije kažu da nemaju namjeru napustiti Stanare, ali da razmatraju opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u Republici Srpskoj i regionu.

"Nakon planiranog godišnjeg remonta koji je obavljen u maju, elektrana radi u punom kapacitetu i isporučuje energiju po ugovoru gdje je cjelokupna energija za narednih 10 godina prodata po fiksnoj cijeni", saopćavaju iz TE Stanari.