{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EFT potvrdila mogućnost prodaje TE Stanari: Koncesija smanjena, dovodimo stranog partnera

19.6.2017. u 17:55
15
33
EFT potvrdila mogućnost prodaje TE Stanari: Koncesija smanjena, dovodimo stranog partnera
15
EFT potvrdila mogućnost prodaje TE Stanari: Koncesija smanjena, dovodimo stranog partnera
Foto: Arhiv/Klix.ba
EFT grupacija, vlasnik termoelektrane u Stanarima potvrdila je da razmatra dovođenje stranog partnera u ovu termolektranu. U saopćenju poslatom danas naveli su da i dalje rade profitabilno, ali da razmatraju dovođenje stranog partnera, ne navodeći kojeg. Potvrdili su i tvrdnje opozicije u vezi sa smanjenjem koncesione naknade.
"Vlada RS je donijela odluku o smanjenju koncesione nadoknade za sve termoelektrane u Republici Srpskoj, sa 3,6 posto na 0,5 posto od ukupnog prihoda, ali je istovremeno zadržana nadoknada za korištenje prirodnih resursa u iznosu od 1.5 eura po proizvedenom MWh. Time je spriječeno dupliranje naplate nadoknade po istom osnovu, a uslovi poslovanja za sve termoelektrane u Republici Srpskoj dovedeni su u istu ravan. EFT Stanari će godišnje plaćati oko 10 miliona KM što je znatno više nego u svim okolnim zemljama, uključujući i Srbiju", rekli su u EFT grupaciji.

EFT je potpisao ugovor o koncesiji jer je imao odluku Vlade, donesenu u to vrijeme, da će se ukinuti nadoknada za prirodne resurse ili da će se smanjiti koncesiona nadoknada.

U termoelektrani i dalje tvrde da rade profitabilno, redovno otplaćuju kineski i sve druge kredite, kao što redovno i na vrijeme isplaćuju plate za 777 zaposlenih koje su daleko iznad republičkih prosjeka.

"Za kinesku CDB banku projekt Stanari je prvi projekt u sektoru energetike gdje se kao zajmoprimac i garant vraćanja kredita pojavljuje privatna firma. Vlada RS nije garant bankama za vraćanje CDB ili drugih kredita koje koriste EFT Stanari. Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer, zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za prirodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu", kažu u EFT grupaciji.

Iz grupacije kažu da nemaju namjeru napustiti Stanare, ali da razmatraju opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u Republici Srpskoj i regionu.

"Nakon planiranog godišnjeg remonta koji je obavljen u maju, elektrana radi u punom kapacitetu i isporučuje energiju po ugovoru gdje je cjelokupna energija za narednih 10 godina prodata po fiksnoj cijeni", saopćavaju iz TE Stanari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: