Vraća li se kredit?
6

Rizična investicija: Iz TE Stanari tvrde da je rad u maju obustavljen "samo privremeno"

Piše: M. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima da je Termolektrana Stanari, u vlasništvu EFT Grupacije, obustavila rad i da je razlog za to cijena proizvodnje koja je viša od prodajne cijene, kontaktirali smo kompaniju iz koje poručuju kako rad nije obustavljen.

Preciznije - tokom maja rad je samo privremeno obustavljen.

“EFT Stanari je bila u planskom remontu tokom maja, a od 4.juna ove godine radi sa punim kapacitetom. Kompanija radi profitabilno i isplaćuje sve obaveze uključujući bankarske kredite, poreze i plate za 777 zaposlenih koje su, podsjećamo, 50 posto iznad državnog prosjeka”, stoji u kratkom odgovoru koji nam je poslala Romana Krstić, u ime Odjela za komunikacije EFT grupacije.

U saopštenju ipak nije decidno odgovoreno na neka od pitanja koja smo postavili grupaciji, a to je da li je zbog prestanka rada prouzrokovana šteta po preduzeće, da li je cijena proizvodnje struje u TE Stanari viša od prodajne cijene i da li EFT grupacija, kao vlasnik TE Stanari, bilježi gubitke u poslovanju te koliki su ako postoje.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS je stigao preslikan odgovor koji smo dobili iz EFT grupacije, ali nam takođe nisu odgovorili na pitanje da li će, ukoliko EFT grupacija ne nastavi sa vraćanjem kredita od 320 miliona eura Kineskoj razvojnoj banci, Republika Srpska morati da vraća kredit, budući da je RS bila garant tog kredita za izgradnju elektrane.

TE Stanari je od starta bila jedan vrlo rizičan projekat po Republiku Srpsku, prije svega ako se ispostavi da je RS dala garancije u tolikom iznosu, ocjenjuje član Odbora za privredu u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo.

”Sljedeća stvar koja je nesporna je da ovdje ima posla za istražne organe da uđu tamo i počnu raditi svoj posao budući da se u javnosti dosta spekuliše o mnogim stvarima kao što je kvalitet uglja, kvalitet kineske opreme koja je nabavljena za ta postrojenja, do problema sa otkupom i cijenom te energije. Da se ne bi nagađalo ponavljam da je neophodno da istražni organi što prije tamo uđu i daju nam odgovore na određena pitanja“, rekao je Brčkalo.

Brčkalo podsjeća na to da je u samom startu rada TE Stanari došlo do promjene određenih cijena koje se tiču koncesione naknade koji su takođe umanjili javne prihode Republike Srpske.

”To su neke stvari na koje ćemo mi u Odboru za privredu NS RS, ali i u ovom novom Poslaničkom antikoruptivnom klubu, staviti akcenat i tražiti odgovore, prije svega zbog garancije koja nije mala i zbog štete koju bi RS mogla da pretrpi”, rekao je Brčkalo.

Prema informacijama koje su se pojavile posljednjih dana za kupovinu TE Stanari je zainteresovana Elektroprivreda Hrvatske. Kao jedan od mogućih razloga za prodaju spominje se upravo problem koji termolektrana ima sa otplatom kredita.