Sarajevo
0

EBRD pokazala interes za ulaganja u BiH

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Thomasom Mirowim sa kojim je razgovarao o načinu aktiviranja odobrenih, a neiskorištenih sredstva EBRD-a za projekte u našoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, predstavnici federalnog ministarstva finansija i energije, rudarstva i industrije, te direktor Predstavničke kancelarije EBRD-a u našoj zemlji Gulio Moreno sa saradnicima.

Govoreći o neaktiviranim sredstvima EBRD-a, premijer Branković je kazao kako je razlog tome procedura koju je neophodno ubrzati.

  • U svim ugovorima imamo dvije komponente: jedna se tiče finansiranja, a druga reformi koje je potrebno poduzeti. Stoga finansiranje projekata postaje talac naše spore reforme. I to je razlog zašto se sredstva sporo aktiviraju.

U tom smislu istakao je neophodnim analiziranje do sada potpisanih sporazuma i iznalaženje načina za skraćivanje rokova i procedura vezanih za aktiviranje odobrenih sredstava. Naglasio je i važnost donošenja nekih zakona, posebno Zakona o akcizama i Zakona o Direkciji za autoceste.

Predsjednik Mirow kazao je kako će ured EBRD-a u BiH, zajedno sa predstavnicima Vlade FBiH, analizirati načine za ubrzanje procedura koje se tiču aktiviranja odobrenih, a neiskorištenih sredstava. Istovremeno, istakao je neophodnost reformi kako bi naša zemlja bila konkurentna za nova ulaganja. Doado je kako je Evropska banka za obnovu i razvoj zainteresirana za nova ulaganja u našu zemlju, posebno kada je riječ o energetici, transportu i infrastrukturi.

Dogovoreno je i da se razmotri mogućnost da se, umjesto dosadašanje procedure, sporazumi potpisuju direktno sa kompanijama koje implementiraju ugovore, uz bankarske i državne garancije. U tom smislu već su odabrana dva pilot-projekta.
Mirou je istakao da će Kancelarija EBRD-a u BiH, zajedno sa predstavnicima Vlade FBiH, analizirati načine za ubrzanje procedura koje se tiču aktiviranja odobrenih a neiskorištenih sredstava, te istakao neophodnost reformi kako bi BiH bila konkurentna za nova ulaganja.

Tokom sastanka je dogovoreno i da se razmotri mogućnost da se, umjesto dosadašanje procedure, sporazumi potpisuju direktno sa kompanijama koje implementiraju ugovore, uz bankarske i državne garancije, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar saobraćaja i komunikacija Nail Šećkanović, predstavnici federalnog ministarstva finansija i energije, rudarstva i industrije, te direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Đulio Moreno sa saradnicima.