biznis
0

EBRD izrazila spremnost za prvu fazu izgradnje puta Banja Luka-Doboj

SRNA
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da kod Evropske banke za obnovu i razvoj postoji potpuna spremnost da se u ovoj godini implementira prva faza izgradnje dionice autoputa Banjaluka-Doboj, do Prnjavora, kako je predviđeno nedavno potpisanim ugovorom.

Dodik je nakon sastanka sa direktorom za BiH u Upravnom odboru Evropske banke za obnovu i razvoj Kurtom Bayerom podsjetio da je EBRD do sada podržala projekte u RS-u sa 656 miliona KM, prije svega u infrastrukturi.

On je izrazio zadovoljstvo opredjeljenjem banke da u značajnijem obimu podrži ulaganje u privatni sektor u RS-u, naglasivši da je sa predstavnicima EBRD razgovarano i o načinu podrške malim i srednjim preduzećima.

"Uvjeren sam da kod banke postoji interes da u saradnji sa Investiciono-razvojnom bankom kreira i implementira kreditnu liniju za podršku malim i srednjim preduzećima", rekao je Dodik. 

Dodik je izrazio očekivanje da će se u narednim godinama nastaviti uspješna saradnja, naročito zbog činjenice da će BiH veoma brzo doći u poziciju da aplicira za članstvo u EU, a time poboljša svoje kapacitete sa stanovišta same banke.