Podrška razvoju
19

EBRD izdvaja milijardu eura za pomoć kompanijama zbog posljedica koronavirusa

Dž. L.
Foto: EBRD
Foto: EBRD
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojila je milijardu eura kako bi pomogla kompanijama iz svih regija da se suoče s utjecajem pandemije koronavirusa.

Ovaj paket mjera solidarnosti predstavlja prvi odgovor na krizu s bolešću Covid-19, a iz EBRD-a ističu kako su spremni učiniti i više ukoliko bude potrebno. Prijedlog o usvajanju ovog paketa danas su izglasali dioničari EBRD-a koji ulažu u podršku razvoja, posebnog privatnog sektora u 38 zemalja čija je ekonomija u usponu.

U okviru hitnog programa pomoći EBRD planira uspostaviti takozvani "elastični okvir" kako bi obezbijedila finansiranje postojećih klijenata EBRD-a sa jakim osnovama poslovanja koji se suoče s privremenim kreditnim poteškoćama.

Predsjednik EBRD-a Sir Suma Chakrabarti istakao je kako pandemija koronavirusa i njene ekonomske posljedice predstavljaju neviđeni izazov za EBRD i zemlje s kojima ova banka posluje.

“Kako bi odgovorila solidarno sa svojim akcionarima, zemljama u kojima posluje, partnerima i klijentima, banka je danas osnovala elastični okvir u vrijednosti od milijardu eura za nove i dodatna sredstva za stare klijente, koji obuhvata vanrednu likvidnost, radni kapital i trgovinske finansije. Ovo je prvi korak. Banka je spremna za daljnjim poduzimanjem aktivnosti i žurnim koracima za pregled, prilagođavanje i proširenje svojih instrumenata finansiranja u partnerstvu sa zemljama s kojima posluje, partnerskim međunarodnim fondovima i međunarodnom zajednicom", kazao je Chakrabarti .

Planirane mjere će uključivati ​​proširenje trgovinskih finansija i pružanje kratkoročnog finansiranja do dvije godine kroz finansijske institucije, posebno za podršku malim i srednjim poduzećima.