Važan korak
14

Džindić: Pripremamo javni poziv za istraživanje i eksploataciju nafte u FBiH

A. P.
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.
Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermin Džindić je na konferenciji za medije nakon sjednice ovaj projekat nazvao jednim od najznačajnijih u poslijeratnoj BiH.

"Vlada je uradila korekciju zakona na osnovu čega smo izabrali IHS Global Limited iz Londona putem javnog oglasa da nas provede i da nam pomogne u procesu javnog nadmetanja. Na osnovu tog odabira mi smo već izvršili javnu promociju u Londonu, Sarajevu, Turskoj i Budvi, odziv je bio dobar i mi se pripremamo za javni poziv za dodjelu koncesija. Vlada je danas pokrenula taj proces vezano za nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na četiri bloka: dva u Posavini, jedan Tuzla, jedan Dinaridi", izjavio je Džindić dodavši da je najviše učesnika bilo na javnoj prezentaciji u Londonu - čak 22.

Radi se o ukupnoj površini od 5.115 km2 od čega je najveći blok Dinaridi (3.233 km2), drugi je Panonski bazen (1.570 km2), a dva u Posavini su mali blokovi (119 i 93 km2).

"Kompletna procedura se radi u saradnji sa Zavodom za geologiju i našim stručnim konsultantom iz Londona. U narednih 15-ak dana očekujemo raspisivanje javnog poziva, a rok kompanijama za prijavu je šest mjeseci. Poslije tog perioda stručna komisija će vršiti analizu i odabir finalne kompanije koja će raditi eksploataciju i istraživanje na području FBiH", najavio je ministar.

Nermin Džindić (Foto: T. S./Klix.ba)
Nermin Džindić (Foto: T. S./Klix.ba)

On je dodao da će ovaj projekat imati pozitivan efekat na ukupnu privredu BiH jer će, pored toga što će omogućiti domaćim kompanijama da aktivno učestvuje, u njemu učestvovati i Željeznice i Elektroprivreda i svi drugi.

Zavod za geologiju je vlasnik kompletne dokumentacije i tu vrstu dokumentacije je uradio Shell prebacivši je u elektronski oblik razumljiv za kompanije koje će učestvovati u javnom pozivu, dodao je odgovarajući na novinarka pitanja.

Nermin Džindić (Foto: T. S./Klix.ba)
Nermin Džindić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Nafte ima, ovdje je nekad i vršena eksploatacija, samo zbog tehnološkog razvitka u tom vremenu nije došlo do većeg istraživanja i eksploatacije. Sigurno da FBiH ima potencijala u tome i mi ćemo istraživati u ovom našem projektu", rekao je resorni ministar.

Saglasnost na Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH daje Parlament FBiH.