Promjena planova
50

Džindić o mogućem ulaganju Volkswagena u BiH: Problemi s Preventom preneseni iz Njemačke

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Federalni ministar za energiju, rudarstvo i industriju Nermin Džindić prokomentarisao je mogućnost ulaganja kompanije Volkswagen u Bosnu i Hercegovina, objasnivši da oni neće ulagati koliko je bilo planirano budući da su se problemi s Preventom prenijeli iz Njemačke u Sarajevo.

"Kompanija Volkswagen je u većinskom vlasništvu Volkswagena iz Sarajeva i kao takva ima određeni spor i probleme sa upravom Preventa koja je manjinski vlasnik Volkswagena Sarajevo", kazao je ministar Džindić.

Navodi kako je menadžment Volkswagena Sarajevo kao jedan od preduslova za potencijalna ulaganja u BiH stavio pred Vladu FBiH zahtjev da se iz njihovog vlasništva isključi Prevent.

"Prevent na to naravno nije pristao i sad je tu jedan spor između privatnih kompanija i mi se tu kao Vlada ne možemo miješati. Pokušali smo u nekom procesu medijacije, zbog interesa građana i novih radnih mjesta, napraviti neko kompromisno rješenje", istakao je Džindić.

Napomenuo je kako Volkswagen u Sarajevu ulaže u BiH, ali ne u dovoljnoj mjeri i ne onoliko koliko bi trebao i koliki su njihovi prvobitni planovi bili.

"Spor između Volkswagena i Preventa prenio se iz Njemačke u Sarajevo i mi na to ne možemo utjecati", zaključio je ministar Nermin Džindić.