Oko 1,2 hiljade milijardi dolara
0

Dvorkovič: Najskuplja roba na svijetu - budžetski deficit SAD

FENA
Budžetski deficit Sjedinjenih država plaćaju mnoge zemlje svijeta, sve koje koriste dolar kao međunarodnu valutu – izjavio je ruski vicepremijer Arkadij Dvorkovič.

“Najskuplja roba na svijetu nisu ni nafta ni gas. Najskuplja roba na svijetu je – budžetski deficit SAD. Cijelom svijetu je zato potreban ekonomski razvoj te zemlje, to jest – da američka ekonomija ostane jaka, i svi mi za to plaćamo. A plaćamo visoku cijenu – naglasio je Dvorkovič, nastupivši na internacionalnom forumu “Jalta – Evropska strategija”, prenose RIA Novosti

Bijela kuća predviđa da će na kraju fiskalne godine 2012, koja se završava 30. septembra, budžetski deficit Sjedinjenih Američkih Država iznositi 1,2 biliona (hiljada milijardi) dolara, a u 2013. bužetski deficit biće na tek nešto ispod jednog biliona dolara, veći minus nego što je očekivan u februarskoj prognozi, prenosi capital.Za 2013. prognoza privrednog rasta takođe iznosi skromnih 2,6 posto, što je niže od prognoze iz februara od tri posto, dok bi 2014. rast trebalo da bude ubrzan na četiri posto.