biznis
5

Dvije godine otkako je na čelu Microsofta, Satya Nadella zasjenio prethodnike

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Od kada je na čelu Uprave kompanije Microsoft Satya Nadella je bilježio isključivo uspjehe. Po rezultatima je zasjenio i svoje prethodnike, Stevea Ballmera i Bill Gatesa.

U četvrtak, 4. februara bit će tačno dvije godine otkako je Nadella na čelu kompanije Microsoft, a u tom periodu unutar same kompanije desile su se značajne promjene. Microsoft je povećao svoje poslovanje, najviše zahvaljujući cloud servisima.

U međuvremenu je korisnicima omogućeno korištenje Windowsa 10, a poboljšane su aplikacije za iPhone i Android, koje su korisnici veoma dobro prihvatili. Ipak, najveća zasluga Nadelle je ta što je u samoj kompaniji Microsoft uredio situaciju, uspostavivši harmoniju između raznih sektora.

Za vrijeme upravljanja Stevea Ballmera različiti sektori u kompaniji "ratovali" su jedni s drugima u borbi za što boljim proizvodom, dok sada to nije slučaj. U jednom od svojih intervjua Nadella je kazao kako je u kompaniju uvedena kultura poslovanja i rada među uposlenicima, za što je najviše zaslužan predsjednik Uprave.

Nadelli je bilo jasno da Microsoft više ne može živjeti od stare slave, već se mora ulagati u nove resurse kako bi pratili konkurenciju u tehnološkim dostignućima. Samo za prvih osam mjeseci Nadellinog upravljanja kompanijom vrijednost dionica Microsofta je porasla za 36 posto.

Ipak, Microsoft se suočava i sa brojnim izazovima, jer se tržište PC-a smanjuje, ali Nadella obećava da će njegova kompanija pratiti savremene trendove i tehnološke tokove, koje građani sve više prihvataju i usvajaju.