Klix.ba u Dubaiju
7

Dubai Airshow: Preko 160 letjelica, akrobacije u zraku i poslovi vrijedni milijarde

Piše: D. Š.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na jednom od najvećih zračnih mitinga na svijetu Dubai Air Showu, koji se trenutno održava u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, izloženo je više od 160 letjelica, a ekipa portala Klix.ba prisustvovala je ovom impresivnom događaju.

Petodnevni zračni miting Dubai Airshow, koji se održava svake druge godine na aerodromu Al Maktoum International, otvoren je u nedjelju. Na mitingu je bilo moguće vidjeti više od 160 letjelica - putnički avioni, helikopteri, vojni avioni i razna aviooprema. Svaki dan su na nebu iznad aerodroma organizovane i spektakularne akrobacije najprije vojnih, ali i putničkih aviona te helikoptera.

Na mitinigu su se sklopili poslovi vrijedni milijarde te su predstavljeni i najmoderniji avioni. Emirates je već u nedjelju najavio kupovinu 50 Boeinga 787-10 Dreamlinera, koji koštaju 15 milijardi američkih dolara. Emirates je također u Dubaiju predstavio svoj 100. Airbus A380, inače najveći avion na svijetu.

Flydubai je predstavio svoj prvi Boeing 737 MAX 8 na ovogodišnjem Dubai Airshowu. Novi avion, koji nosi oznaku registracije UAE A6-MAX, prvi je od 76 aviona koji su naručeni od Boeinga. Preostali će biti isporučni do 2023. godine. Šest ovih aviona će se pridružiti floti Flydubai već do kraja posljednjeg kvartala 2017. godine.

Ove godine nažalost zbog diplomatskih odnosa u regiji katarska aviokompanija Qatar Airways, koja trenutno ima najviše narudžbi za Airbusov A350, ne učestvuje na mitingu.

Na mitingu je izložen i veliki broj vojnih aviona, a tu su američki borci F-16 i F-22 te ruski Suhoj Su-35, japanski Kawasaki C-2 i ukrajinski Antonov An-70.

Ovogodišnji Dubai Airshow najveći je od svog osnutka 1989. godine, a prisutno je 1.200 civilnih i vojnih kompanija, 260 zvaničnika i 72.000 avijacijskih specijalista.