|

Drastičan pad profita kompanije Dell

Drastičan pad profita kompanije Dell
0
F
FENA
23.2.2012. u 11:23
0
komentara
0

dijeljenja
Drastičan pad profita kompanije Dell
Profit američkog proizvođača računara Dell drastično je smanjen u četvrtom kvartalu 2011. usled slabe tražnje njegovih proizvoda.
To je saopćila kompanija koja se bori sa konkurentima na polju proizvodnje tablet računara, kao što je američka firma Apple.

U saopćenju se se navodi da je profit u posljednja tri mjeseca 2011. pao za 18 posto, zbog slabe tražnje, na 764 miliona dolara (577 miliona eura) sa 927 miliona dolara iz istog perioda 2010, prenio je "Deutsche Welle".

Prema američkoj firmi za istraživanje tržišta Gartner, Dell je treći po veličini proizvođač kompjutera na svijetu, iza američkog Hewitt Packarda i kineskog Lenova.

Kompanija, međutim, nije bilježila loše rezultate na svim tržištima, pa je u Japanu i Kini prodaja uvećana za 10, odnosno 15 posto.

Zahvaljujći aktivnosti sektora za potrošačke usluge, prihodi Della su u četvrtom kvartalu prošle godine porasli za 2,2 posto na 16,03 milijarde dolara, ali su, zbog značajnog pada profita, akcije kompanije u srijedu izgubile pet posto vrijednosti, prenosi B92.

Investitore je također razočaralo saopćenje kompanije da u tekućem kvartalu očekuje pad prihoda od sedam posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.