RS
0

Dostavljeno oko 150.000 prijava nepokretnosti

FENA
Prijave za upis u fiskalni registar nepokretnosti, na osnovu kojih će se od naredne godine obračunati novi vid poreza, zaključno sa 17. septembrom podnijelo je oko 150.000 građana Republike Srpske (RS).

To je još mali broj, ako se zna da je planirano da do istekla roka za taj posao, 30. septembra, pristigne više od tri miliona prijava.

  • Imajući u vidu da je 30. septembar krajnji rok za prijavljivanje nepokretnosti i da je dosadašnjih 150.000 podnesenih prijava manje od očekivanog broja, koji se kreće više od tri miliona, grube procjene ukazuju da bi građani dnevno trebali podnositi više od 100.000 prijava za upis u fiskalni registar nepokretnosti, potvrdila je Feni glasnogovornica Porezne uprave RS-a Mila Štrkić.

Najviše prijava dostavili su građani s područja Banje Luke (34 hiljade), zatim Prijedora (32) i Doboja (29 hiljada).

U Poreznoj upravi RS-a slažu se u ocjeni da su, odnosu na protekle dane, porezni obveznici savjesnije prišli ovom procesu.

  • Evidentno je da građani intenzivnije podnose svoje prijave za upis u fiskalni registar nepokretnosti koristeći produženo radno vrijeme na šalterima Porezne uprave RS-a i mogućnost prijavljivanja nepokretnosti subotom, ističe Štrkić.

Treba podsjetiti da je prvi zakonski rok za prijavljivanje nepokretnosti u RS-u istekao još 3. aprila ove godine, nakon čega je utvrđen novi, do 30. septembra, i ne bi trebalo da dođe do njegovog novog prolongiranja.

  • Za sada nema najava da će rok, 30. septembar, biti produžen, kaže glasnogovornica Porezne uprave.

Štrkić ističe da, pored prijema prijava nepokretnosti na svojim šalterima, Porezna uprava RS-a u saradnji s predstavnicima određenih lokalnih zajednica, vrši njihov prijem i u nekim mjesnim zajednicama.

Osim toga, Porezna uprava RS-a će radi intenziviranja prijema prijava nepokretnosti, naredne sedmice organizirati i posebnu akciju.

Štrkić pojašnjava da to podrazumijeva da će mobilni timovi Porezne uprave u saradnji s lokalnim vlastima aktivno raditi na prijemu prijava u naseljenim mjesnim zajednicama.

  • S pravom očekujemo veću podršku lokalnih vlasti, s obzirom na činjenicu da porez na nepokretnosti u cijelosti pripada gradskim i općinskim budžetima, napominje ona.

Upozorila je i da su za neprijavljivanje nepokretnosti predviđene prekršajne kazne od 500 do 1.500 KM.

Postupak prijave nekretnina u RS-u prati i negodovanje građana zbog gužvi, komplikovane procedure te po njihovom mišljenju kratkih rokova...

Nerijetko se javljaju i budući porezni obveznici, oni koji imaju nekretnine u RS-u, ali trenutno nisu u tom bh. entitetu, da bi ukazali da nisu ranije znali za ovu obavezu.

Međutim, u Poreznoj upravi RS-a navode da su vodili dvomjesečnu medijsku kampanju koja je pratila edukaciju javnosti o načinu podnošenja prijava za upis u fiskalni registar nepokretnosti u RS-u.

Građanima se preporučuje i da koriste internet stranicu Porezne uprave RS-a i najbliži područni centar da bi dobili sve potrebne informacije.

Primjedbe se mogu čuti i zbog brojnih pitanja na koja se u prijavi mora odgovoriti.

Poreznici traže odgovore na stotinjak pitanja među kojima ima i onih o prilazu zemljištu, njegovom obliku i o topografiji, zatim sve pojedinosti o samoj nekretnini koja se prijavljuje, godini izgradnje i renoviranju objekta, broju spratova, soba, kuhinja, kupatila, te, između ostalog, o prozorima, podovima...

Prema Zakonu o porezu na nepokretnost imovina će biti oporezivana od prvog januara 2010. godine, a Porezna uprava RS-a će izdavati račune za cijelu godinu, s tim da će se plaćane vršiti u prvom polugodištu i na kraju godine.

Osnovica za procjenu nepokretnosti imovine je tržišna vrijednost koju utvrđuje Porezna uprava, procjenom vrijednosti po poreznoj stopi koju utvrđuju skupštine općina i gradova u tom bh.entitetu.

Porezne stope se kreću od 0,05 do 0,5 posto, ovisno od tržišne vrijednosti nekretnine, a porez se plaća prema lokaciji nepokretnosti, koja ustvari i određuje njenu vrijednost.