Druženje bh. poduzetnica
0

Donata Moon: "Sjajna prilika za hrabre žene da pokažu rezultate svog rada"

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetništva, u Sarajevu je danas ispred Ekonomskog fakulteta održana manifestacija pod nazivom "Otvoren dan bosanskohercegovačkog ženskog poduzetništva" u organizacijii "Žene za žene international".

"Žene za žene International", koja je pokretač ove manifestacije, je bosanskohercegovački ogranak organizacije "Woman for Woman International", čije je sjedište u Washingtonu, a njihov osnovni cilj je poticanje ženskog poduzetništva i poboljšanje položaja poslovnih žena u društvu.

Manifestaciji je prisustvovalo više od trideset uspješnih poduzetnica, klijentica ove organizacije, te klijentice mikrokreditnih organizacija Eki, Mikro i Lider. Poduzetnice su svojim primjerima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, izrade ručnih i umjetničkih radova, uzgoja zdrave hrane i slično pokazale uspješnost ovog projekta u BiH.

Manifestaciju je otvorila i prisutnima se obratila prigodnim govorom supruga američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Donata Moon.

"Iskreno mi je zadovoljstvo i velika čast otvoriti manifestaciju koja promovira žensko poduzetništvo i zalaže se za unapređenje uloge i položaja žena u bosanskohercegovačkom društvu. Danas će u Sarajevu više od 30 poduzetnica iz cijele BiH prezentirati svoje poslovanje. Ovo je sjajna prilika da ove hrabre žene plasiraju rezultate svog rada na tržištu i na taj način doprinesu ne samo vlastitom, nego i napretku zajednice u cjelini. U BiH postoji ogroman potencijal koji nije u potpunosti iskorišten, ali vjerujem da događaji poput današnjeg mogu ovu situaciju poboljšati", rekla je u nadahnutom uvodnom govoru Moon. "Jaka žena znači jaka porodica, zajednica i država, jer je žena temelj porodice".

Također, svi zaiteresirani posjetitelji manifestacije imali su priliku da u prostoru nazvanom "Poslovni kutak" i predviđenom za razgovor sa poduzetnicama razmijene iskustva i saznaju o biznisu kojim se bave.

S obzirom na veliki interes koji su pokazale aktivne članice, kao i žene koje su prošle kroz programe organizacija, "Žene za žene International" će u narednom periodu organizovati slične manifestacije koje će se održavati i u budućnosti.

“Moramo stvarati prilike ženama da razvijaju i promovišu svoje poslove jer je to jedini način da se što veći broj žena ohrabri za pokretanje vlastitih biznisa. Od nadležnih tražimo da se radi na stvaranju pozitivnog okruženja za razvoj poduzetništva žena, posebno Strategije razvoja ženskog poduzetništva”, izjavila je direktorica organizacije "Žene za žene International" Seida Sarić