biznis
0

Dolar na novom ovogodišnjem minimumu

FENA
Vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta potonula je prošle sedmice na novu najnižu razinu u ovoj godini, što je posljedica rasta cijena dionica na svjetskim berzama, ali i pada cijena američkih obveznica. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice oko 0,5 posto, na 79.513 bodova, novu najnižu razinu u 2009. godini.

Taj je indeks u maju potonuo više od 6 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od 1985. godine.

Prošle sedmice je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,51 posto, na 95,25 jena. Međutim, dolar je prema evropskoj valuti oslabio više od 1,2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,4168 dolara, najvišu razinu u ovoj godini.

Euro je ojačao i prema jenu, za 1,73 posto, pa je njegov tečaj skočio na 134,97 jena.

"Tržište pokreće rast cijena dionica na svjetskim berzama, a to dovodi do slabljenja dolara. Ulagači vjeruju da je najgore razdoblje recesije u svjetskom gospodarstvu prošlo, pa su skloniji rizičnijim ulaganjima, kao što su dionice", kaže Audrey Childe-Freeman, valutna analitičarka tvrtke Brown Brothers Harriman.

Pritiscima na dolar pridodalo je saopćenje južnokorejskog državnog mirovinskog fonda da će smanjiti izloženost američkim državnim obveznicama i dionicama u svojem petogodišnjem portfelju. Na američke državne obveznice otpada 83 posto izravne imovine toga fonda u kategoriji inozemnih obveznica, čija trenutna vrijednost iznosi 6,5 milijardi dolara.

Cijena američkih državnih obveznica s rokom dospijeća od 10 godina pada, pa su prinosi na njih u posljednje dvije sedmice skočili više od polovine postotnog boda, ponajviše pod utjecajem zabrinutosti zbog sve većeg duga potrebnog za finansiranje rekordnog američkog proračunskog manjka od 1.750 milijardi dolara.

Rejting agencija Moody's u srijedu je potvrdila najviši rejting najvećem svjetskom gospodarstvu, ali je upozorila da bi američki AAA rejting mogao biti doveden u pitanje ne uspije li SAD reducirati razine zaduženosti nakon obnove gospodarskog rasta, prenijela je Hina.