Reuters
0

Dolar će pasti zbog poteza "Standard i Pursa"

SRNA
Dolar bi mogao pasti, a budžetski prihodi porasti u ponedjeljak kao rezultat pada kreditnog rejtinga SAD kod "Standard i Pursa", ali po svoj prilici na bilo kakvu prodaju uticat će dužnička kriza koja je eskalirala u euro zoni.

Na moguću reakciju na tržištima kapitala ukazao je danas pad akcija od preko šest procenata na berzi u Tel Avivu. Ova berza je jedna od prvih u svijetu koja je otvorena nakon što je "Standard i Purs" snizio američki rejting za jednu ocjenu sa "AAA" na "AA-plus".

Sve je vjerovatnije da će investitori pribjeći sigurnim utočištima kao što je švajcarski franak, jen ili zlato ako evropski zvaničnici ne uspiju odagnati brigu da postoji rizik da dužnička kriza zahvati i Italiju, treću po veličini ekonomiju u Uniji, jer su kamate na njene državne obveznice naglo porasle. 

"Biće potrebno dosta vremena da izađu na vidjelo stvarni efekti ovoga (sniženje kreditnog rejtinga SAD) ali vjerovatno je da će doći do slabljenja američkog dolara i neznatno viših prihoda", izjavio je Čarls Dibel, strateg Lojd banke.