biznis
14

Dokumentarni film "Reborn" o ponovnom rođenju Sarajevskog aerodroma koji se digao iz pepela

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dokumentarni film "Reborn" ("Ponovo rođen") podsjetio je danas građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su prisustvovali svečanom prikazivanju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na historiju i dešavanja ovog mjesta koje od 1996. godine Sarajevo ponovo povezuje s ostatkom svijeta.

Direktor Društva Armin Kajmaković i dugogodišnji uposlenik aerodroma istakao je važnost obilježavanja 20 godina od poslijeratnog otvaranja Međunarodnog aerodroma Sarajevo za civilni zračni saobraćaj.

"Aerodrom se na neki način digao iz pepela, a zadovoljan sam što sve više turista i poslovnih partnera zahvaljujući aerodromu ne zaobilazi Sarajevo. Za ponovno uspostavljanje linija s aerodroma Sarajevo dodatno su zaslužni i svi njegovi uposlenici koji su nakon agresije na BiH konstantno radili na oživljavanju aerodroma", kazao je Kajmaković.

U svom obraćanju Kajmaković se prisjetio prošlosti, odnosno vremena kada je okončanjem agresije na BiH započela obnova tada potpuno uništenog i opustošenog aerodroma.

"Bio je to trnovit put, za posao kojeg se prihvatio tadašnji tim uposlenika i koji se činio sve, samo ne realnim i mogućim. Međutim, neizmjernim trudom, radom i zalaganjem, njihova gotovo pa nerealna ideja, pretočena je u stvarnost, a rekonstruisani aerodrom, spreman za prve putnike i letove, predstavlja krunu tog truda", dodao je Kajmaković.

Svečanom prikazivanju filma "Reborn" je prisustvovao i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, a nakon filma upriličena je i prezentacija fotografija koje su uposlenici aerodroma sakupljali svih ovih godina.

Autorica filma je Edita Sulejmanović koja je ranije za naš portal istakla važnost ovoga filma kojem je cilj bio sačuvati od zaborava trenutke bitne za aerodrom, BiH i grad Sarajevo u periodu od 1996. godine do danas. Prema njenim riječima, film govori o ponovnom rođenju Sarajevskog aerodroma.

U odnosu na 2015. ove godine zabilježeno je povećanje putnika za šest posto te povećanje od 22 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Do kraja godine planira se ostvariti promet od 800 hiljada putnika, što će biti novi rekord.

Nakon ratnih dešavanja i potpunog uništenja aerodromskih kapaciteta, aerodrom je 15. augusta 1996. godine ponovo otvoren za civilni saobraćaj. Film je podsjetio na davnu prošlost '60-ih godina, kada je Međunarodni aerodrom Sarajevo izgrađen i otvoren.