biznis
93

Kako smo se 1996. ponovo povezali sa svijetom: Dvije decenije od drugog rođenja Sarajevskog aerodroma

Piše: A. B.
Foto: Aerodrom Sarajevo
(Foto: Aerodrom Sarajevo)
Svečanom promocijom dokumentarnog filma "Reborn" Međunarodni aerodrom Sarajevo će sutra, 16. augusta, obilježiti 20 godina od poslijeratnog otvaranja za civilni zračni saobraćaj.

Nakon ratnih dešavanja i potpunog uništenja aerodromskih kapaciteta, Sarajevski aerodrom je 15. augusta 1996. godine ponovo otvoren za civilni saobraćaj, a prikazivanjem filma će se obilježiti ovaj značajan jubilej.

Film podsjeća na davnu prošlost šezdesetih godina, kada je Međunarodni aerodrom Sarajevo prvi put izgrađen i otvoren, a stavlja akcenat na njegovo drugo rođenje i ambiciozan razvoj. Rađen je u produkciji Televizije Sarajevo, autorice Edite Sulejmanović.

"Želja mi je bila sačuvati od zaborava trenutke bitne za Aerodrom Sarajevo, ali i za našu Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo u periodu od 1996. do 2016. godine. To je bio period ponovnog rađanja aerodroma te i ovaj dokumentarni film nosi simboličan naziv 'Reborn'. U filmu je korištena arhiva TVSA, Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) te amaterski snimci zaposlenika aerodroma", kazala je za Klix.ba autorica Sulejmanović.

Dodaje kako je vrijednost arhivskih profesionalnih, ali i amaterskih snimaka neprocjenjiva. Ekipa filma je iskoristila sve što je imala na raspolaganju kako bi što realnije prikazali vrijeme i događaje čiji su bili svjedoci.

Dugogodišnji uposlenik i sadašnji direktor aerodroma, koji je učestvovao u njegovoj obnovi i svečanom činu otvorenja poslijeratne 1996. godine Armin Kajmaković, za naš portal je kazao da se neizmjernim trudom i zalaganjem svih uposlenika postiglo da Međunarodni aerodrom Sarajevo danas predstavlja respektabilnu kompaniju i poslovnog partnera kojeg su prepoznale mnoge svjetske i evropske aviokompanije.

Današnji direktor Društva ističe da kompanija dvadeset godina kasnije niže nove uspjehe i obara nove rekorde kada je riječ o broju putnika.

Nakon poslijeratnog otvaranja aerodroma, prve linije koje su bile uspostavljene su između Sarajeva i Zagreba te Sarajeva i Istanbula. Do kraja 1996. godine, Aerodrom Sarajevo je ostvario promet od 26.000 putnika i bio je jedini aerodrom u BiH u funkciji civilnog zrakoplovstva. Saniraju se sve manevarske površine, tehnički objekti aerodroma i objekat kontrole letenja s kontrolnim tornjem.

Generalna rekonstrukcija aerodromske terminalne zgrade s novom tehnologijom i opremom uspješno se završava početkom 2001. godine, a svečanim otvorenjem u martu 2001. aerodrom kompletira sve sadržaje u pogledu potreba i komfora putnika.