Planirani i drugi gradovi
710

Dok svijet pravi otklon od Rusije u Istočnom Sarajevu otvoren ruski trgovinski lanac MERE

N. V.
Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne
Ruski trgovinski lanac MERE otvorio je prodavnicu u Bosni i Hercegovini, odnosno u Istočnom Sarajevu. Otvaranje poslovnice dolazi u momentu kada cijela Evropa i svijet pravi otklon od ruskih proizvoda i utjecaja uopšte.
Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, u Evropi i svijetu, mnoge kompanije su otkazale saradnju sa Rusijom, a brojne države su uvele sankcije njihovim firmama.

Evropske zemlje poput Njemačke čak pokušavaju umanjiti utjecaj Rusije i u onom dijelu gdje u velikoj mjeri šteti i njihovoj ekonomiji, poput smanjenja zavisnosti od ruskih energenata. S obzirom na to, ruske investicije su nešto o čemu "ni u snu" ne razmišljaju.

Međutim, u Bosni i Hercegovini veliki ruski trgovinski lanac otvorio je prvu poslovnicu, a plan je nastaviti širenje i u drugim gradovima.

Kako je naveo Kemal Muratović iz firme "Express Consulting" koja je zadužena za otvaranje poslovanja lanca MERE u BiH, plan je da naredne dvije prodavnice budu otvorene u Doboju i Prijedoru. On je za Nezavisne rekao da u konačnici, ruski gigant želi otvoriti poslovnicu u svakom gradu BiH koji ima više od 50.000 stanovnika.

Naravno, jedan od narednih koraka, kako je planirano, bit će i Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla i drugi veći gradovi.

Interesantno je da su iz Express Consultinga ranije najavljivali da će prva prodavnica biti otvorena u januaru ove godine, u Sarajevu na Ilidži. Čak je u Općinskom sudu u Sarajevu još tada registrirano privredno društvo "Eksperttorg" d.o.o. u okviru kojeg bi MERE i poslovao.

Na kraju, do otvaranja je došlo nekoliko mjeseci kasnije, ali u Istočnom Sarajevu.