biznis
242

Dodjeljena priznanja najuspješnijim menadžerima i kompanijama jugoistočne i srednje Evrope za 2015.

FENA
Direkcija Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope iz Zenice organizirala je danas u Sarajevu tradicionalni izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Evrope za 2015.

Na prigodnoj ceremoniji, kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz privrednog, kulturnog i javnog života, dodijeljeno je tridesetak nagrada najuspješnijim menadžerima i kompanijama iz različitih oblasti biznisa, te nekolicina nagrada najuspješnijim pojedincima koji ne rade direktno u biznisu, ali svojim aktivnostima utiču i prave povoljniji ambijent za biznis i ekonomiju.

Predsjednik Organizacionog odbora Pane Škrbić naglasio je da je cilj afirmirati uspješne, sposobne i dobre ljude u biznisu i svim drugim djelatnostima koji dobro rade.

Nagrada za ličnost godine regiona jugoistočne i srednje Evrope po izboru nezavisnog regionalnog žirija uručena je predsjedniku Bugarske Rosenu Plevnelievu tokom Poslovne konferencije koja je sastavni dio Projekta Izbor najmenadžera.

Stručni žiri Direkcije ove godine je dionio odluku da se dodijele četiri specijalne nagrade za životno djelo i to - Andrzeju Zarajczyku koji je najveći prozvođač traktora u Evropi, vlasnik i predsjednik kompanija "Pol Mot" i "Ursus" u Poljskoj, zatim vlasniku i predsjedniku kompanije "Nectar" iz Bačke Palanke (Srbija) Slobodanu Radunu, predsjedniku Uprave "Kolektor Grupe" iz Idrije (Slovenija) Stojanu Petriču i predsjedniku Upravnog odbora "Vinarije Tikveš" iz Skopja (Makedonija) Svetozaru Janevskom.

Nagrada "Najmenadžeri decenije" pripada ljudima koji su više godina zaredom osvajali prestižna priznanja "Najmenadžer godine" i tako dokazali da su istinski zaslužili to priznanje. Laurati ovih specijalnih nagrada su potpredsjednik svjetske, izuzetno uspješne kompanije "Zepter" Švicarska Vibor Mulić, generalni direktor Valjaonice aluminijuma "Impol-Seval" iz Sevojna (Srbija) Ninko Tešić, te generalna direktorica GS-TMT d.d. Travnik Snježana Kopruner.

Šampioni biznisa - najmenadžeri i najkompanije za 2015. su predsjednik Upravnog odbora kompanije "Rastoder" Izet Rastoder, izvršni direktor kompanije "Konzum" BiH Adnan Šteta, generalni direktor kompanije "Granit" a.d. Skopje Strašo Milkovski, vlasnik i generalni direktor DIV Group iz Samobora Tomislav Debeljak, generalni direktor firme "Prvi partizan" iz Užica (Srbija) Dobroslav Andrić, generalni direktor kompanije "Mezon" iz Danilovgrada (Crna Gora) Radomir Kovačević, te Huseyin (Dimitri) Karaman, menadžer iz Rumunije koji ima biznise i u Engleskoj, a glavna grana im je proizvodnja i distribucija ženske odjeće.

Među "Najmenadžerima regiona" su izvršni direktor kompanije "Nemesis" d.o.o. iz Podgorice (Crna Gora) Nikola Perović, direktorica kompanije "Plastika skaza" d.o.o. Velenje (Slovenija) Tanja Skaza koja je po odluci žirija i dobitnica specijalne nagrade "Žena godine regiona jugoistočne i srednje Evrope za 2015.", zatim biznismen iz Katara koji je pokrenuo biznis i u BiH Ahmad Mohammad Al Shaabi, izvršna direktorica "Feni" industrije iz Kavadarca (Makedonija) Anastazija Ilkacheva, te generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

U grupi najuspješnijih menadžera i kompanija kojima su dodijeljena priznanja za evropski kvalitet, rast, razvoj i ukupne rezultate su - Nafija Čagalj, direktor tvornice "Zinkteknik" koja je inače iz Švedske, a u Mostaru ima svoj pogon, vlasnik i generalni direktor kompanije "Krušo" iz Herceg Novog Slobodan Radović, prokurist firme "Austronet" d.o.o. iz Kozarca Enes Kahrimanović, izvršni direktor kompanije "Bonesa" iz Bara (Crna Gora) Nedeljko Čović i vlasnik i direktor Mesne industrije "Madi" iz Tešnja Ishak Jabandžić. U ovoj grupi dobitnika priznanja su i najmenadžeri i najkompanije iz BiH - direktor firme "Pullcom" iz Gradačca Alen Bošnjaković, vlasnik i direktor Mljekare "Pađeni" iz Bileće Nenad Vukoje, vlasnik kompanije A.D.S.I. montaža iz Velike kladuše Adem Ibradžić i vlasnik "Eko sir Puđa" Livno Tomislav Puđa.

Grupu dobitnika priznanja najmenadžer i najkompanija za oblast banaka, osiguravajućih društava i menadžera u bankarstvu i osiguranju predvodi generalni direktor Nove banke Banja Luka Milan Radović. U toj grupi nagrada je pripala i generalnom direktoru i predsjedniku Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoranu Vukčeviću.

Dobitnici priznanja najmenadžer za oblast osiguravajućih društava u regionu su - generalni direktor Wiener osiguranja za BiH Miroslav Miškić i generalni direktor Sarajevo osiguranja d.d. Midhat Terzić.

Tradicionalna nagrada "Najgradonačelnik" ove godine je pripala gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviču. Osim njega, specijalno priznanje Najgradonačelnik regiona za 2015. dobio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Najpredsjednik opštine regiona je predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, dok su najnačelnici opština/općina u BiH - načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić i načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević.

Ove godine dodjeljena su i dva priznanja - Najministar regiona koja su pripala ministrici vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesni Pusić i ministru turizma i održivog razvoja u Vladi Crne Gore Branimiru Gvozdenoviću.

Priznanje za najambasadora decenije dodijeljeno je ambasadoru Crne Gore u Poljskoj Ramizu Bašiću.

Najkomora u regionu jugoistočne i srednje Evrope, po izboru stručnog žirija, jeste Američka privredna komora u Srbiji –AMCHAM na čijem je čelu izvršna direktorica Maja Piščević. U toj kategoriji priznanja su dobili predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U kategoriji nagrada za oblast obrazovanja i nauke ove godine dobitnik je dekan Ekonomskog fakulteta Istočno Sarajevo Ljubiša Vladušić.

Najviše specijalno priznanje za oblast kulture ove godine pripalo je velikom bardu glumišta Mustafi Nadareviću, dok je specijalna nagrada za oblast medija pripala FACE TV-u i Senadu Hadžifejzoviću za 25 godina Centralnog dnevnika.