{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodijeljeno milion KM za razvoj poslovnih zona u FBiH: 17 novih firmi i 202 nova radna mjesta

30.6.2017. u 12:20
162
31
Dodijeljeno milion KM za razvoj poslovnih zona u FBiH: 17 novih firmi i 202 nova radna mjesta
162
U Vladi Federacije BiH danas je potpisan ugovor o dodjeli grant sredstava za razvoj poduzetničkih zona na području FBiH. Visina sredstava za sedam općina i gradova FBiH iznosi milion KM koje će biti uložene u otvaranje novih firmi i radnih mjesta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je izjavio federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić koji je u ime Vlade FBiH potpisao ugovor s načelnicima sedam općina i gradova iz FBiH, sredstva su dodijeljena na osnovu javnih poziva na koje se prijavilo 39 općina i gradova.

"Izabrano je sedam prvoplasiranih koji će dobiti iznosi između 75.000 KM do 150.000 KM, ovisno o projektu koji su naveli u aplikaciji. Drago mi je što će posljedica ovoga biti 17 novih poslovnih subjekata koji će ući u ove poslovne zone i biti zaposlena nova 202 radnika. Ovaj projekt radimo svake godine", rekao je Zukić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je kako je ovaj projekt bitan za lokalne zajednice jer je on test osposobljenosti i spremnosti lokalnih administracija za stvaranje poduzetničke klime u lokalnim zajednicama.

"Općina Ilijaš je ovaj projekt dizajnirala na iznos od 151.000 KM, od čega će ovo ministarstvo osigurati 108.000 KM, a 43.000 je učešće lokalne zajednice. Projekt je dizajniran na tri nivoa: jedan za industrijsku zonu Luka, drugi za opremanje poslovnog centra i treći kao podrška posjete međunarodnim sajmovima. Ovo je druga godina da smo u ovom projektu i rezultate itekako možemo valorizirati. U prošloj godini općina Ilijaš je imala rast zaposlenosti od 16,5 posto, 520 radnih mjesta, bili smo 12. u FBiH po vrijednost izvoza sa 169 miliona i nastojimo to zadržati i u ovoj godini", rekao je Fazlić.

Istakao je kako očekuje novih 50 radnih mjesta i tri nova privredna subjekta koja će početi raditi u okviru ovog projekta.

Općina Maglaj također je dobila sredstva. Načelnik Mirsad Mahmutagić kazao je kako imaju tri poslovne zone i da su dobili 185.000 KM putem ovog projekta.

"Ministarstvo sa 136.900 KM sufinansira projekt za najveću poslovnu zonu. Nadamo se da će efekti biti vrlo pozitivni i da ćemo zaposliti što više mladih u BiH. Nadam se da će Maglaj nastaviti privredni razvoj", rekao je Mahmutagić.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da ovakvi projekti pokreću procese nabolje. Podsjetio je da je privrednik 33 godine i da zna šta znači osnovati i voditi preduzeće te zaposliti i obučiti radnike za posao.

"To je veliki Sizifov posao. Velika je to odgovornost, ali Vlada FBiH nastoji da privrednici u tom projektu ne budu sami, da im pomogne, olakša i podstakne ih. Imamo veliku pomoć i saradnju lokalnih zajednica jer povećanje broja zaposlenih znači da ljudi rade i žive dostojanstveno od svog rada, da se pune penzioni fondovi i da raste društveni dohodak. Naš glavni cilj je zapošljavanje i na tome radimo u svim resorima", rekao je Novalić.

Istakao je kako je zaključno s 29. junom novozaposlenih 31.650 osoba u FBiH te da su ovo podaci koji otvaraju perspektivu građanima da u BiH vrijedi ostati i raditi na njenom razvoju i budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: