biznis
0

Dobitnica finske pomoći od 560 eura mjesečno: Sad imam veći elan tražiti posao

Klix.ba
Eksperiment finske vlade koji podrazumijeva konstantnu socijalnu pomoć ili "osnovni prihod" za 2.000 građana uveliko je počeo, a kako piše BBC, mnogi "dobitnici" dvogodišnjeg državnog novca pozitivno su iznenađeni.

"Bila sam skeptična i iznenađena. Pošto sam bez posla primat ću samo 36 eura više na mjesečnoj bazi. Uvijek sam mislila da je ideja odlična, tako da je dobro što sam jedna od odabranih", rekla je 26-godišnja Liisa Ronkainen iz Helsinkija.

Ona je bez posla već šest mjeseci i već je primala pomoć države u iznosu od 525 eura. Finski projekt osnovnog prihoda iznosi 560 eura mjesečno, čime se Liisino stanje nije dramatično poboljšalo. Ipak, razlika leži u tome da će ona i nakon što eventualno nađe posao nastaviti primati državnu pomoć u naredne dvije godine.

"Sada kada ću novac primati i pored eventualne plate, imam veći elan da tražim posao", kazala je Liisa Ronkainen.

Osnovni cilj projekta jeste provjeriti da li će građani i pored konstantnog osnovnog prihoda imati volju tražiti kratkoročne, manje popularne poslove. Također, želi se testirati utjecaj takvog pristupa na olakšanje birokratije i smanjenje siromaštva.

Finska trenutno ima 213.000 nezaposlenih i radnu populaciju od 2.413.000 građana.