|

Dobavljači održali sastanak s predstavnicima Konzuma i Mercatora, traži se rješenje za dugovanja

Dobavljači održali sastanak s predstavnicima Konzuma i Mercatora, traži se rješenje za dugovanja
39
Klix.ba
2.8.2017. u 15:20
44
komentara
39

dijeljenja
Dobavljači održali sastanak s predstavnicima Konzuma i Mercatora, traži se rješenje za dugovanja
Održan je sastanak Pregovaračkog tima dobavljača Konzuma kojeg je formiralo Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnika Konzuma BiH i Poslovnog sistema Mercator, na kojemu je, pored ostalog, izražena zajednička podrška planu koji podrazumijeva ponovno uvođenje Mercatora na tržište BiH, dokapitalizaciju Konzuma i izmirivanje dugovanja i obaveza Konzuma prema dobavljačima u Bosni i Hercegovini.
Učesnici sastanka izražavaju nadu da će Vjerovničko vijeće Agrokora, čiji se naredni sastanak očekuje krajem augusta, prihvatiti ovaj plan i dati svoje saglasnost kako bi se što prije krenulo u njegovu realizaciju.

Kada su u pitanju prethodna dugovanja, učesnici sastanka su se usaglasili da Konzum i Mercator moraju pronaći pravi način garantiranja da će dobavljači biti isplaćeni za robu koju će Mercator otkupiti od Konzuma.

Preostala dugovanja koja prelaze dogovorene rokove plaćanja, uobičajene na bh. tržištu, bi bila isplaćena u 48 rata sa pripadajućom zateznom kamatom.

Od Mercatora i Konzuma se, također, traži da pronađu način kako da se osiguraju garancije da će sva dugovanja prema dobavljačima u BiH biti podmirivana u dogovorenim rokovima.

Ocijenjeno je da je zajednički interes da se nastavi neometano poslovanje Konzuma u BiH, uz preporuku dobavljačima da ne prekidaju dostavu robe ovom trgovačkom lancu u narednom periodu.

S druge strane, zajednički zaključak je da će sva novoisporučena roba dobavljačima biti plaćena u zakonskom roku od 60 dana, odnosno, uz uvjete precizirane bilateralnim ugovorima sa dobavljačima.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...