U prva tri mjeseca godine
46

Disney+ izgubio više od četiri miliona pretplatnika

D. B.
Kompanija Disney je saopćila da je njen flagship streaming servis izgubio 4 miliona pretplatnika u prva tri mjeseca ove godine.

Gubitak pretplatnika je posljedica štednje novca, ali je Disney+ istovremeno uspio smanjiti svoje gubitke za 400 miliona dolara.

Dom Mickeyja Mousea, Star Wars franšize i Marvelovih filmova nalazi se pod pritiskom da učini svoj streaming biznis profitabilnim dok se tradicionalno filmsko i televizijsko tržište smanjuje.

Dionice Disneyja su pale za oko 5 posto u trgovanju izvan radnog vremena u New Yorku.

Većina gubitka pretplatnika odnosi se na servis Hotstar u Aziji, koji je izgubio prava na streaming mečeva indijskog kriketa prošle godine. Disney+ je izgubio i oko 300.000 pretplatnika u SAD-u i Kanadi nakon povećanja cijena pretplate.

Disneyev streaming biznis je smanjio operativne gubitkena 659 miliona dolara u prva tri mjeseca ove godine, koji su u prethodnom kvartalu iznosili milijardu dolara.

Direktor Disneyja Bob Ier je rekao da su poboljšane finansijske performanse rezultat "strateških promjena u kompaniji kako bi Disney imao održiv rast i uspjeh". Prethodno je kazao da je Disney+ na prekretnici te da će postati profitabilan do sljedeće godine.

Ranije ove godine je Disney saopćio prvi pad broja pretplatnika te najavio otkaze za 700 uposlenika. Najnoviji izvještaj dolazi nakon što su hiljade holivudskih televizijskih i filmskih scenarista održale prvi štrajk u posljednjih 15 godina. Oni traže bolje plate i uvjete rada jer je prelazak na streaming preokrenuo tradicionalnu televizijsku i filmsku industriju. Posljednji njihov štrajk je održan 2007. godine i trajao je 100 dana, a industriju je koštao 2 milijarde dolara.

Glavna Disneyjeva direktorica finansija Christine McCarthy je odbila otkriti koliko bi novi štrajk mogao koštati kompaniju, a poznato je da je već ugašeno nekoliko Disneyjevih projekata među kojima su i oni koji su bili namijenjeni servisu Disney+.

Disney je uložio milijarde dolara u svoje streaming platforme u posljednjih nekoliko godina, a danas ima više od 231 milion pretplatnika na svoje tri streaming platforme među kojima su na sport fokusirani ESPN+ i šira zabavna stranica Hulu.

Disney+ ima blizu 158 miliona pretplatnika širom svijeta, tako da je još uvijek daleko iza Netflixovih 232,5 miliona pretplatnika.