Produžen ugovor
19

Nogometni savez BiH u saradnji s UEFA-om i Disneyjem nastavlja s Playmakers programom

N. K.
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
Djevojčice širom Bosne i Hercegovine će opet imati priliku učestvovati u programu UEFA Playmakers i zavoljeti nogomet kroz inovativne i zabavne treninge koji prate radnju najpopularnijih Disneyjevih animiranih hitova.

Krovna organizacija evropskog nogometa i Disney dogovorili su četverogodišnje produženje (do 2027. godine) panevropskog programa za promociju ženskog nogometa koji je nastao u saradnji između UEFA-e i Disney-a, a koji NS BiH sprovodi od prošle godine. Program je namijenjen djevojčicama od pet do osam godina, te je prilagođen i onim djevojčicama koje nikada nisu igrale fudbal ili učestvovale u nekom sportu.

Nakon što je program pratio radnju animiranih filmova Izbavitelji 2, Snježno kraljevstvo 2 i Moana, novi film koji će pratiti program Playmakers je nagrađivana animirana muzička komedija Encanto. Svi odabrani animirani filmovi imaju snažan ženski lik u naslovnoj ulozi.

Osnovni cilj UEFA Playmakers programa je potaći djevojčice da steknu samopouzdanje u svoje sportske sposobnosti, te da kreativno razmišljaju i komuniciraju sa ostalim učesnicima programa. U nastavku programa treneri uvode vježbe koje razvijaju osnovne nogometne vještine, ali fokus ostaje na opuštenoj igri i zabavi.

"Zaista smo uzbuđeni što ćemo nastaviti s programom UEFA Playmakers u naredne četiri godine i što nastavljamo partnerstvo s Disneyjem. Kombinacija fizičke aktivnosti sa čarolijom Disneyja pokazala se kao dobitna kombinacija za upoznavanje djevojčica s nogometom, uključivanje roditelja i pružanje prilike svakoj djevojčici da iskusi radost naše prekrasne igre", rekla je Nadine Kessler, UEFA direktorka za ženski nogomet.

Program ima jedinstven pristup koji je baziran na naučnim istraživanjima UEFA-e i Univerziteta Leeds Beckett, te je fokusiran na naraciju, glumu, maštu i dječiju igru kao glavne elemente u podsticanju djevojčica na igranje nogometa i razvijanje motorike, kao i fizičkih vještina.

Svako izdanje programa sastoji se od deset treninga, za vrijeme kojih su djevojčice oponašale likove iz Disneyjevih najpopularnijih animiranih filmova, te učile bazične nogometne vještine.

Program UEFA Playmakers sprovodi 47 evropskih nacionalnih saveza na više od 3.800 lokacija. U njemu je do sad učestvovalo više od 73.000 djevojčica, a program je sprovodilo više od 5.200 UEFA Playmakers trenera. Stručna analiza je pokazala da 96 posto djevojčica uživa u treninzima, da 91 posto djevojčica želi nastaviti igrati nogomet nakon učestvovanja u Playmakers programu, te da bi 94 posto roditelja preporučilo program drugim roditeljima. Uz to 75,3 posto roditelja ima više povjerenja da će njihove kćerke redovnije igrati nogomet nakon Playmakers programa, 71 posto trenera smatra da su postali bolji treneri nakon što su prošli Playmakers program, a 43 posto trenera nije imalo iskustva prije uključivanja u Playmakers program, te su od 292 trenera edukatora čak 63 posto žene.