Odgođen rok
466

Direktor BH Telecoma: Naredne sedmice očekujemo stabilizaciju 4G mreže u Sarajevu

Piše: I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vršilac dužnosti direktora BH Telecoma Sedin Kahriman izjavio je za Klix.ba da će radovi na baznim stanicama, u sklopu uspostave 4G mreže u Sarajevu i okolici, biti okončani sljedeće sedmice - kada očekuje potpunu stabilizaciju mreže.
"Radovi na području Sarajeva su privedeni kraju. Nekoliko preostalih lokacija ćemo zamijeniti u narednih nekoliko dana. Mijenjamo više od 200 lokacija mjesečno, do potpune zamjene kompletne mobilne mreže", kazao je Kahriman.

Naveo je da tokom naredne sedmice očekuje potpunu stabilizaciju mreže u Sarajevu.

"BH Telecom je na samom području grada Sarajeva na više od 150 lokacija proveo zamjenu i aktivaciju potpuno novih 4G+ baznih stanica. Naše korisnike molim za razumijevanje jer je riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata BH Telecoma", rekao je v.d. direktora Kahriman za Klix.ba.

Upitan kada će biti stabilizovana kompletna 4G mreža BH Telecoma Kahriman odgovara da je dinamika radova brža nego što je planirano.

"Uslove definisane licencom ćemo ispuniti mnogo ranije nego što je predviđeno uslovima koji su definisani", istakao je Kahriman.

Napominje kako je BH Telecom u aprilu i maju proveo aktivnosti na zamjeni cjelokupne mobilne mreže na područjima gradova Sarajevo, Zenica i Mostar, a vezanih za 4G+ mrežu.

"Radovi se paralelno izvode u gradovima Travnik, Bihać, Goražde, Banja Luka, Kakanj, Visoko, Lukavac, Tešanj i drugim. Izvršena je zamjena kompletnog sistema mobilne mreže od jezgra do antene, što znači da je cijela stara 2G i 3G mreža potpuno zamijenjena i montirana je nova", kazao je Kahriman.

Dodaje da su u manjim gradovima i putnim pravcima, zbog manjih koncentracija baznih stanica, zamijenjeni za nekoliko dana, s minimalnim utjecajem na kvalitet usluge.

"S obzirom na veliku koncentraciju baznih stanica i brzinu zamjene povremeno je dolazilo do najavljenog utjecaja na kvalitet. To se manifestovalo na govornoj mreži tokom radova na području vezanom za adaptirane bazne stanice. Mi smo te radove najavljivali našim korisnicima i molili za strpljenje", rekao je Kahriman.