Društveno odgovorna kompanija
0

FOTO+VIDEO / Deset godina uspješne saradnje SFF-a i ASA grupacije

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
ASA Holding i Prevent BH su jedine bh. kompanije koje su predstavile svoje društveno odgovorno poslovanje pred više od 130 šefova država i delegacija, više od hiljadu parlamentaraca, gradonačelnika, predstavnika lokalnih samouprava, predstavnika UN-a, kao i predstavnika civilnog društva iz cijelog svijeta tokom Rio+20 foruma. Iz ASA-e su još jednom naglasili vrijednost saradnje sa predstojećim Sarajevo Film Festivalom.

ASA grupacija može biti primjer društveno odgovorne kompanije u BiH. Kroz svoje djelovanje i rad privlače mnogobrojne investitore da ulažu u projekte i biznis u našoj zemlji.

"Uprkos barijerama koje postoje, ASA je dokaz da je moguće uspješno poslovati. Grupacija ASA je u protkeloj godini ostvarila rast od 13 posto. Drugi dio našeg poslovnog sistema Prevent je najveći bh. izvoznik, tako da mi kao kompanija mnogo radimo na razvoju BiH, zajednice i ekonomije naše države", kazao je Vedran Peršić, rukovodilac korporativnih komunikacija ASA grupacije.

Kroz Art galeriju, humanitarni rad i stipendiranje učenika i studenata, ASA se još jednom dokazala kao kompanija koja posvećuje pažnju razvoju društva.

"Mi smo nedavno u Zavodu Mjedenica osposobili jednu keramičku sobu, koja omogućava djeci da razvijaju svoje psihomotoričke sposobnosti. Ono na što smo posebno ponosni je Fondacija Hastor, koja danas stipendira 980 osnovaca, srednjoškolaca i studenata iz socijalno ugroženih kategorija društva", pojašnjava Peršić.

Aida Daguda, čalnica Upravnog odbora Mreže globalnog sporazuma u BiH, učestvovala je u nedavno završenom forumu Rio +20 u Rio de Janeiru. Kako kaže, jedan od zaključaka bio je i taj da biznis ne može i ne treba biti zamjena za ulogu vlasti ni u jednoj državi.

"To je slučaj u skoro svim zemljama, pogotovo u zemljama u tranziciji. Vlast mora biti puno aktivnija i nadam se da će predstavnici naše vlasti, koji su bili prisutni u Rio Janeiru, ispuniti obećanja koja su dali", kazala je Daguda.

Aktuelni primjer društvene odgovornosti ASA grupacije je svakako i Sarajevo Film Festival, sa kojim ASA deset godina dovodi najveće filmske zvijezde na crveni tepih.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, kaže kako je ASA grupacija jedna od malobrojnih koja je uključena u partnerstvo, odnosno sponzorstvo SFF-a.

"S jedne strane, to govori o stanju bh. privrede, a s druge strane više govori o društveno odgovornim kompanijama, koje shvataju da kultura i sport jesu možda najbolji način promocije i izgradnje društva jedne države" kazao je Purivatra te dodao kako se nada da će drugi slijediti ono što ASA grupacija radi.

Konferenciji je prisustvovao i Peter Kroyer, predsjednik Uprave i generalni direktor ASA Holdinga, koji je na početku obraćanja mnogobrojnim novinarskim ekipama i gostima Purivatri poklonio šal kao simbol dugogodišnje uspješne saradnje.

"Saradnja ASA kompanije i SFF-a je počela prije deset godina. Od tada, prešli smo dug zajednički put. Na njemu smo se razvijali i evo nas danas tu, u 2012. godini. Vjerujem da će se Miro složiti da je ovo bila 'divlja vožnja' tokom svih ovih godina", kazao je Kroyer.

Almas Smajlović i Nedžad Merdžanović, članovi "Cover doze" benda, su najvili da će krajem ove godine izdati album sa obradama najvećih svjetskih pop i rock hitova, a svoje premijerno izvođenje će imati na tradicionalnoj zabavi koju ASA grupacija organizuje tokom Sarajevo Film Festivala.

Inače, Almas i Nedžad su frontmeni bh. bendova Erogene zone i Konvoj, a njihov prvi objavljeni cover je za pjesmu "Miss Sarajevo".