Povezivanje zemalja
6

Denis Zvizdić, Mirko Šarović i Ismir Jusko danas na Samitu 16+1 u Sofiji

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko učestvovat će danas na sedmom Samitu zemalja srednje i jugoistočne Evrope i Kine 16+1 koji se održava u Sofiji.

Osim nekoliko bilateralnih sastanak Šarović će sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Kine Han Čangfua potpisati Sporazum između Vlade Kine i Vijeća ministara o saradnji u području zdravlja životinja i karantina, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U Sofiji borave i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko, te premijer Srbije Ana Brnabić.

Samit u Sofiji biće fokusiran na nastavak povezivanja zemalja učesnica kroz prioritetne oblasti ekonomske saradnje u 2018. godini - visoku tehnologiju, investicije, industrijsko partnerstvo, zajedničke projekte, izgradnju infrastrukture, poljoprivredu i turizam. Paralelno sa Samitom premijera održat će se i Ekonomski forum privrednika zemalja učesnica.

Ideja o platformi za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Evrope rođena je nakon prvog ekonomsko-trgovinskog foruma koji je održan 2011. godine u Budimpešti.